«حرف حقوقی را نشنوید، باید پذیرای زبان نیروهای مسلح باشید.» این تهدید رئیس شورای شهر تهران خطاب به انگلیسیها بود. هشدار جدی از سوی کسی که از پدرش نقل کردند که «دنیای فردا دنیای مذاکره است، نه موشک.» و همین یک جمله، جنجال عجیب و غریب و بزرگی به راه انداخت. «محسن هاشمی» اما دیروز در آیین بهرهبرداری از یک بوستان در تهران، تاکید کرد که انگلیسیها اگر بخواهند به شیطنتهایشان ادامه بدهند، با نیروهای مسلح ایران طرف هستند.
این هشدار در واکنش به ماجراهای جدید در تنگهای بود که این روزها به محل مناقشه قدرتهای بزرگ دنیا تبدیل شده است. «تنگه هرمز» به لحاظ روانی بسته شده است. این را تحلیلگران امور سیاسی میگویند. وقتی هیچ نفتکشی جرأت نمیکند وارد این تنگه شود و گوشه و کنار سواحل کشورهای حاشیه خلیجفارس لنگر میاندازند و کناره میگیرند و ترس توقیف شدن دارند، یعنی تنگه بسته شده است!
نفتکشهایی که سپاه میگوید مقررات بینالمللی دریایی را رعایت نمیکنند، و نتیجه آن «توقیف شدن» است. در همین راستا هم عصر جمعه بود که روابط عمومی نیروی دریایی سپاه در اطلاعیهای از توقیف یک فروند نفتکش انگلیسی در تنگه هرمز خبر داد. در بخشی از این اطلاعیه آمده بود که: «یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «stena impero» هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف شد. نفتکش مذکور پس از توقیف به ساحل هدایت و برای سیر مراحل قانونی و بررسیهای لازم تحویل سازمان بنادر و دریانوردی شد.»
در توضیح جزئیات علت توقیف این نفتکش اعلام شد که نفتکش انگلیسی در مسیر تردد خود در تنگه هرمز، با یک فروند کشتی صیادی برخورد میکند و به دلیل عدم بیتوجهی به پیامهای کشتی صیادی، طبق روال به درخواست ادارهکل بنادر و دریانوردی هرمزگان، از سوی نیروی دریایی سپاه برای بررسی به لنگرگاه بندرعباس هدایت میشود تا سازمان بنادر و دریانوردی و اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، ابعاد و جوانب این برخورد را بررسی کند
ا... مراد عفیفیپور مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان درباره نفتکش انگلیسی «stena impero» گفت که این نفتکش با شناور صیادی در تنگه هرمز تصادمی داشت و طبق قانون پس از وقوع این سانحه، لازم است موارد و علل وقوع سانحه بررسی شود.
در ساعات پایانی جمعه شب هم خبر رسید که دومین نفتکش بریتانیایی نیز توقیف شده است. در خبرهای تکمیلی اینگونه روایت شد که کشتی «مصدر» در چارچوب مأموریت جاری گشتیهای نیروهای مسلح در منطقه خلیجفارس صرفاً نسبت به ضرورت دریانوردی بیضرر و رعایت مقررات زیست محیطی توجیه شده و ادامه مسیر داده است.
در واقع یک نفتکش توقیف و نفتکش دوم آزاد شده و به تردد خود ادامه داده است.
بلافاصله واکنشهای بینالمللی آغاز شد. انگلیسیها خشمگین شدند و این خشم و عصبانیت در اظهارات آنها مشهود بود. جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، مدعی شد که اگر ایران نفتکش توقیف شدهای که با پرچم بریتانیا حرکت میکند را آزاد نکند، با «عواقب جدی» روبهرو خواهد شد. هانت گفت که این کشتی تحت محاصره چهار قایق و یک هلیکوپتر درآمد.
هانت این سخنان را در حاشیه کمیته اضطراری دولت بریتانیا که برای دومین بار در روز جمعه برای بحث درباره این تحولات تشکیل جلسه داده بود، بیان کرد. وزارتخانههای خارجه و دفاع بریتانیا اعلام کردند که در پی «اطلاعات فوری» درباره نفتکش توقیفشده هستند. البته جرمی هانت تاکید کرد که «ما به گزینههای نظامی نگاه نمیکنیم، بلکه در حال بررسی راهی دیپلماتیک برای حل این موضوع هستیم هرچند خیلی روشن می گوییم که باید حل شود.»
توقیف نفتکش انگلیسی توسط نیروی دریایی سپاه به فاصله چندساعت پس از ادعای آمریکایی درباره ساقط کردن پهپاد ایران رخ داد. در حالی که سپاه پاسداران تصاویری را جهت رد این ادعا منتشر کرد، تصویری هم از نفتکش توقیف شده منتشر شد تا تنگه هرمز یک جمعه شب پرآشوب را طی کرده باشد.
و اما واکنش آمریکا چه بود؟ «سنتکام» اعلام کرد که در حال تشکیل ابتکار چندملیتی «عملیات گذربان» برای تأمین امنیت در تنگه هرمز و خلیجفارس هستیم. و ترامپ ...ترامپ ابتدا سعی کرد جانب احتیاط را رعایت کند و گفت: «بگذارید ببینیم چه اتفاقی میافتد.» و کمی بعد توئیت کرد که «کشورها کمکم دارند متوجه حرفهای من درباره کارهای بد ایران میشوند!»
اما شاید رئیس جمهور آمریکا فراموش کرده که بدترین کار، خروج از برجام بود که جرقه این آتش را زد!