
چه عوامل ذهنی سبب صدور دستور استفاده از سلاح اتمی میشود؟
تعداد بازدید : 0
خطر جنگ هستهای در کمین!
نویسنده : زینب کیانی / گروه بین الملل
این روزها به ویژه با درگیری غیرمستقیم روسیه و ناتو در جنگ اوکراین، خطر جنگ هستهای از همیشه نزدیکتر مینماید. آغاز این درگیری آخرالزمانی، گاه تنها به تصمیم یک نفر وابسته است. تحلیل فرآیند تصمیمگیری رهبران چگونه میتواند از بروز فرمان آتش سلاح هستهای جلوگیری کند؟
از زمان آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، مقامات این کشور بارها غرب را به استفاده از سلاح هستهای تهدید کردهاند. مسکو همچنین از پیمان کاهش تسلیحات هستهای دوجانبه با ایالات متحده خارج شد. کره شمالی تا به امروز چندین بار موشکهای با قابلیت حمل کلاهک هستهای خود را آزمایش کرده، آمریکا هم که درحال بهروزرسانی زرادخانه هستهای خود است، بالن جاسوسی چین را در آسمان سرنگون کرد. چین نیز پیوسته توان زرادخانه هستهای خود را افزایش میدهد.
ژوان رولفینگ، رئیس و مدیر عملیاتی موسسه غیرانتفاعی ابتکار تهدید هستهای (NTI) میگوید: «به باور من، امروزه تهدید هستهای به اندازه عصر هستهای بالاست.»
درچنین شرایطی یک بحران معمولی میتواند به درگیری هستهای منجر شود برای این موضوع تنها تصمیم یک رهبر بینالمللی برای آغاز یک حمله اتمی کافی است. در نتیجه باید درک بهتری از فرآیند تصمیمگیری پیدا کنیم.بررسیهای انجام شده حول تصمیمگیری به استفاده از سلاحهای هستهای معمولاً از تحلیلهای هزینه - فایدهای نشات میگیرد و تحلیلگران به صورت کاملاً غیرمنطقی فرض میکنند که تصمیمگیرنده «منطقی» است.اما درک بیشتر محققان از نحوه کار مغز بشر لزوماً تغییر خاصی در پروتکلهای استفاده از سلاح هستهای ایجاد نخواهد کرد. با این حال اکنون تلاشهایی برای تغییر این روندها به وجود آمده است.موسسه غیرانتفاعی «ابتکار تهدید هستهای» در پروژهای سعی دارد با اثربخشی نتایج بدست آمده از علوم شناختی و علوم اعصاب بر برنامههای راهبردی و پروتکلهای اتمی از رویدادن آخرالزمان هستهای به دست یک رهبر سیاسی جلوگیری کند.