
خشکسالی ها ، مصائب کشاورزی ، ناتزاری های مدیریت جهانی کام مهمترین خوراک آسیا را تلخ کرده است؛
تعداد بازدید : 0
برنج درگیر بحران جهانی
نویسنده : حسین محزونیه / گروه اقتصاد
این روزها ماجرای برنج نهتنها در ایران بلکه در جهان و بیش از همه خاورمیانه مساله شده است. برقراری محدودیتهای صادراتی در هند و آبوهوای خشک در تایلند بازار جهانی مواد غذایی را مختل کرده، بهنحویکه قیمت جهانی برنج به بالاترین حد خود در ۱۵ سال اخیر نزدیک شده است.
به گزارش تحریریه، قیمت برنج به بالاترین سطح خود در تقریباً ۱۵ سال اخیر رسیده است، زیرا نگرانیها در مورد عرضه جهانی به دلیل محدود کردن محمولههای صادرکننده بزرگ هند، افزایشیافته است. علاوه بر این گفته میشود شرایط نامساعد آبوهوایی در آسیای جنوب شرقی هم بر تولید محصولات زراعی تأثیرگذار خواهد بود.
بر اساس دادههای انجمن صادرکنندگان برنج تایلند، قیمت برنج سفید ۵ درصد شکسته تایلندی که یک معیار آسیایی است، به ۶۴۸ دلار در هر تن افزایشیافته که بالاترین سطح از اکتبر ۲۰۰۸ است.
این افزایش قیمت پسازآن رخ داد که در اواخر جولای هند، بهعنوان صادرکننده پیشرو برنج در جهان، محدودیتهایی را برای محمولههای برنج سفید غیر باسماتی اعلام کرد. دولت هند این اقدام را بهعنوان تلاشی برای آرام کردن قیمت برنج در داخل کشورش انجام داد زیرا قیمت برنج از اکتبر ۲۰۲۲ بیش از ۳۰ درصد افزایشیافته بود.
بااینحال، ممنوعیت فوق نگرانیهایی را در مورد تورم بیشتر در بازارهای جهانی مواد غذایی ایجاد کرده است زیرا برنج نقش مهمی را در رژیم غذایی میلیاردها انسان بهویژه برای مردم آسیا و آفریقا دارد.
دیگر تهدید برای بازار جهانی برنج از تایلند که وجود دارد دومین تولیدکننده بزرگ جهان است. دولت این کشور کشاورزان را تشویق میکنند تا به محصولاتی که به آب کمتری نیاز دارند رویآورند، زیرا این کشور برای شرایط خشکتر با شروع وضعیت آل نینو آماده میشود. این الگوی اقلیمی چرخهای موجب کاهش بارندگی در آسیای جنوب شرقی و سایر مناطق خواهد شد و تأثیر منفی بر محصولات کشاورزی دارد.
دادهها نشان میدهد که آل نینو قبلی در سال زراعی ۲۰۱۵/۱۶ سطح زیر کشت برنج تایلند را کاهش داد و تولید برنج در مقایسه با سالهای قبل از آن ۱۶ درصد کاهش یافت.
بر اساس گزارش پایگاه داده «Gro» مجموع بارندگی امسال در مناطق کشت برنج این کشور ۲۳ درصد کمتر از سطح سال گذشته است، بااینحال میزان بارندگیها هنوز به میانگین ۱۰ ساله نزدیک است.
به گفته «چاروئن لاوتاماتاس» رئیس انجمن صادرکنندگان برنج تایلند، در هفتماهه اول سال جاری، تایلند ۴.۸ میلیون تن از محصول را با صادرات ماهانه ۷۰۰، ۰۰۰ تا ۸۰۰، ۰۰۰ تن ارسال کرده است. وی صادرات برنج در سال گذشته را ۷.۷۱ میلیون تن اعلام کرد.
به نقل از رویترز، لاوتاماتاس هفته گذشته در یک نشست مطبوعاتی گفت: بازار جهانی به دلیل سفتهبازی در هر بازاری بسیار متلاطم است و بر کشورهایی که قدرتی ندارند، تأثیر میگذارد.
- تهدید نماینده صومعهسرا به استعفای نمایندگان استانهای شمالی
نماینده مردم صومعهسرا در مجلس با انتقاد از واردات برنج و سیاستهای حمایتی از برنجکاران شمال کشور گفت: اگر تا هفته آینده وضع ما روشن نشود، استعفای نمایندگان استانهای شمالی روی میز هیئترئیسه مجلس خواهد بود.
به گزارش ایسنا کاظم دلخوش عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در جلسه روز یکشنبه صحن مجلس در تذکری به هیئترئیسه مجلس اظهار کرد: بارها گفتیم که کشاورزان استانهای شمالی شامل گیلان، گلستان و مازندران تنها محصولشان برنج و بعدازآن چای است.
وی بابیان اینکه «محصول برنج سال ۱۴۰۱ کشاورزان روی دستشان مانده و کرم کرده است و برنج ۱۴۰۲ هم روانه بازار شده است اما نمیتوانند بفروشند»، عنوان کرد: کشاورزان به نمایندگان خود در مجلس میگویند که «شما نمایندگان بیعرضه ما هستید و فقط حرف میزنید»؛ اگر به وضعیت کشاورزان رسیدگی نشود و تا هفته آینده تکلیف ما روشن نشود، استعفای نمایندگان استانهای شمالی روی میز هیئترئیسه مجلس خواهد بود. این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه باید جلوی واردات برنج گرفته شود، گفت: الآن (قیمت) خرید برنج از کشاورزان کمتر از هزینهای است که برای آنها تمامشده است؛ از هیئترئیسه مجلس میخواهم که پیگیری کنند.
- واقعاً خجالت میکشیم به استانهای خودمان برویم
نماینده علیآباد گفت: ما نمایندگان گیلان ، مازندران و گلستان درواقع خجالت میکشیم به استانهای خودمان برویم چراکه محصول برنج کشاورزان به اصطلاح کرم گذاشته و ما پاسخی برای آنها نداریم. به استناد خبری ایلنا رحمت اله نوروزی در جریان بررسی گزارش رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد مسائل مرتبط با حوزه طیور، مشکلات و تأمین نهادههای دامی کشاورزی در سال زراعی جدید، ضمن تبریک سالروز ورود آزادگان به کشور، گفت: آقای قالیباف ما نمایندگان گیلان، مازندران و گلستان صبح امروز در جایگاه هیات رئیسه حاضر شدیم تا دست به تحصن بزنیم.
وی افزود: ما نمایندگان گیلان، مازندران و گلستان درواقع خجالت میکشیم به استانهای خودمان برویم چراکه محصول برنج کشاورزان بهاصطلاح کرم گذاشته و ما پاسخی برای آنها نداریم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به واردات بیرویه برنج به کشور، گفت: بهواقع آقای رئیسجمهور دستور دادند تا ۲۵۰۰ میلیارد برای خرید برنج منابع اختصاص دهند همچنین آقای نیکبخت در نخستین سفر استانی خود و با حضور در ۳ استان شمالی مطالبی را عنوان کردند این در حالی است که همچنان برنج روی دست کشاورزان باقیمانده است.
نوروزی خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی، گفت: ما از شما انتظار داریم بهعنوان دلسوز کشاورزان به این موارد رسیدگی کنید.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به واردات بیرویه چای، تأکید کرد: ۵۰ درصد از واردات بیرویه چای تنها برای یک شرکت بوده است لذا تقاضا داریم در بحث چای با توجه به زحمات عزیزانمان اقدام اساسی صورت گیرد. نوروزی با اشاره به مطالبات گندم کاران، تأکید کرد: برخی از شرکتهای دولتی و غیردولتی وزارت نفت پول بیتالمال را در حسابهای خود قرار داده و این منابع در این حسابها رسوب شده است در این بخش رئیسجمهور دستوری به آقایان اوجی و منظور دادهاند اما هنوز آقای اوجی اقدامی در این بخش انجام نداده است. در حال حاضر مابهالتفاوت مطالبات گندم کاران از ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۵ هزار تومان پرداختنشده است.نماینده مردم علیآباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به واردات ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تنی برنج و واردات چای، بیان کرد: باید تکلیف واردات برنج و مطالبات گندم کاران مشخص شود.