
توسط آبمنطقهای مازندران انجام شد؛
تعداد بازدید : 0
درخواست توقف ارزیابی زیستمحیطی سد فینسک
طرح پرحاشیه سد فینسک که طی سالهای اخیر مورد انتقاد و واکنش کارشناسان قرار گرفت، چند ماه است که با دستور رئیسجمهور در مرحله جدیدی قرار دارد؛ مطالعات طرح باید توسط یک مرکز علمی و پژوهشی انجام شود و شرکت آبمنطقهای مازندران هم خواستار مسکوت ماندن ارزیابی زیستمحیطی این طرح شده است.
سد فینسک به عنوان یکی از نقاط اختلاف نظر بین مسئولان دو استان مازندران و سمنان چند سال است مورد توجه رسانهها قرار دارد، پس از بارها افت و خیز حالا در مرحله تجدید نظر ارزیابی قرار گرفته است تا بلکه با یافتن راهکاری مناسب که منافع هر دو استان را تأمین کند، تا به صورت کارشناسی مسائل این طرح پایان داده شود.
بحث ساخت سد فینسک روی یکی از سرشاخههای رودخانه تجن واقع در منطقه جغرافیایی استان سمنان از سال ۱۳۸۹ در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت و در دولت دهم بودجه مطالعاتی دریافت کرد، اما طی یک دهه اخیر بارها با چالش همراه شد تا این که در یک سال گذشته بحث ساخت آن با اجرای عملیات عمرانی جدیتر از گذشته شد.
پس از شدت گرفتن اعتراض دوستداران محیط زیست نسبت به ساخت این سد، نهایتاً در سفر رئیسجمهور به مازندران که ۲۰ اسفند پارسال رقم خورد، دستور بازنگری طرح توسط یک مرکز علمی و پژوهشی معتبر از سوی آیتالله رئیسی صادر شد. اکنون نیز بر اساس همان دستور، شرکت آبمنطقهای مازندران خواستار مسکوت ماندن بررسی ارزیابی زیستمحیطی پروژه سد فینسک و پروژههای مکمل تا زمان کامل شدن بررسیهای تکمیلی همه ابعاد طرح توسط دانشگاه منتخب شد.
روابط عمومی شرکت آبمنطقهای مازندران اعلام کرده که محمدابراهیم یخکشی –مدیرعامل این شرکت- درخواست توقف بررسی ارزیابی محیط زیستی طرح سد فینسک را به دفتر ارزیابی زیستمحیطی سازمان حفاظت محیط زیست ارائه کرده است.
مدیرعامل شرکت آبمنطقهای مازندران در این باره اظهار کرد: در سفر رئیسجمهور محترم به مازندران با درخواست کنشگران محیط زیست و دستگاههای مرتبط استان، ریاست محترم جمهوری دستور دادند که این طرح توسط یک مرکز علمی و دانشگاهی معتبر به طور کامل مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: متن دستور ریاست محترم جمهوری عبارت است از «اعتراضات موجود در خصوص سدهای دارای حوضه آبریز بینحوضهای با اولویت بررسی وضعیت سد فینسک، بر مبنای اصول علمی و فنی فارغ از تمایلات منطقهای، استانی و اقلیمی توسط مراکز علمی و پژوهشی اقدام شود.» لذا بر اساس دستور ریاست محترم جمهور و ابلاغ موضوع توسط رئیس دفتر محترم ریاستجمهوری به وزارت نیرو و استانداری مازندران، دانشگاه شهید بهشتی برای انجام بررسی مجدد همه ابعاد طرح و تصمیمسازی انتخاب شد.
مدیرعامل شرکت آبمنطقهای مازندران خاطرنشان کرد: در این رابطه مقرر شد که دانشگاه شهید بهشتی با بررسی مطالعات اولیه طرح و پیشینه پروژه، نتیجه مهندسی ارزش قبلی و برگزاری نشستهای علمی با ذینفعان و ذیمدخلان و کارشناسان، موضوع را مجدداً بررسی کند و تصمیمسازی لازم را انجام دهد.
یخکشی تصریح کرد: در اجرای به این دستور، درخواست ما از دفتر ارزیابی زیستمحیطی سازمان حفاظت محیط زیست این است که بررسی ارزیابی زیستمحیطی ساخت سد فینسک و پروژههای مکمل آن را تا زمان تکمیل بررسیها و ارائه پیشنهاد دانشگاه شهید بهشتی مسکوت بماند.
به گفته وی این درخواست طی روزهای اخیر در قالب یک نامه رسمی از سوی شرکت آبمنطقهای مازندران به دفتر ارزیابی زیستمحیطی سازمان حفاظت محیط زیست ارائه شده است.
کارکرد تعریف شده برای سد فینسک رفع کمبود آب استان همسایه است؛ موضوعی که از نگاه منتقدان دور نمانده است. منتقدان و مخالفان سد فینسک بر این اعتقادند که باید جلوی ساخت این سد دستکم با روال کنونی گرفته شود و در صورت قطعی بودن اجرای آن به فکر راهکاری جایگزین بود که آسیب کمتری برای محیط زیست و کشاورزی مناطق پاییندست داشته باشد.
برخی منتقدان نیز بر این باورند که صدور مجوزهای این طرح با اشکالاتی مواجه بود و به نوعی بر اساس فرآیندهای اداری مرسوم اجرای این قبیل پروژهها، ساخت سد فینسک علاوه بر زیانبار بودن، تخلف هم محسوب میشود.
نماینده مجمع نمایندگان مازندران در پرونده سد فینسک درباره آخرین وضعیت این پروژه به خبرنگار ایرنا میگوید: سازمان حفاظت محیط زیست کشور بحث تجدید ارزیابی پیوست زیستمحیطی پروژه را آغاز کرده که قدم بسیار مثبتی است. ما هم از مدتها پیش اعتقاد داشتیم که تمدید مجوز صادر شده قبلی فاقد وجاهت قانونی است. هم مرجع ذیصلاحی آن را تأیید نکرد، هم شروط تمدید مجوز رعایت نشد و هم از نظر زمانی اعتبار لازم را نداشت که تمدید شود.
بابک مؤمنی اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست با دستور رئیس سازمان، کارگروه ارزیابی پیوست زیستمحیطی را فعال کرده است. سناریوی جدیدی هم در این مرحله مطرح شد. بر اساس برخی شنیدههای موثق بحث ایجاد سد مخزنی در این سناریوی جدید منتفی میشود و به ساختاری جدید و مشابه آنچه که در هراز برای پروژه مهار نشتی سد لار قرار است ایجاد شود برای جایگزینی سد فینسک قرار است بررسی شود.
منبع: ایرنا