
قرصهای سمیِ ترامپ را چه کسی میبلعد!
تعداد بازدید : 2
تعارف میراث بایدن به ایران
به گزارش خبرنگار بین الملل نسل فردا؛ مذاکرات اتمی وین مدتی است که با رکود و سکون مواجه شده است. در این راستا، وزیر خارجه آمریکا، «آنتونی بلینکن»، اخیراً در موضع گیری نسبت به خروج مذاکرات از بن بست ابراز ناامیدی کرده و مقامهای تیم امنیت ملی و سیاست خارجی دولت بایدن نیز از بررسی دیگر گزینهها جهت تشدید فشارها علیه ایران سخن می گویند. در جبهه مقابل، ایران به طور خاص تاکید دارد که لجاجت و زیاده خواهی و به طور کلی رویکردهای غیرواقع بینانه دولت بایدن، عامل اصلی سکون جاری در چهارچوب مذاکرات اتمی وین است. با این همه، اینطور به نظر میرسد که گره اصلی مذاکرات اتمی وین و بن بست جاری در قالب آن، تا حد زیادی مرتبط با رویه خاص دولت بایدن در تداومِ سیاستهای نادرستِ دولت ترامپ علیه ایران و به طور خاص، تاکید وی برحراست از قرصهای سمی است که دونالد ترامپ درچهارچوب معادله اتمی ایران قرار داد. در این چهارچوب، ترامپ قرصهای سمی را در قالب معادله اتمی ایران قرار داد، اما این بایدن است که از ایران میخواهد تا این قرصها را ببلعد. در ادامه به دو نمود اصلی این موضوع اشاره میشود.
-
مناقشه تداوم حضور سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا
یکی ازمهمترین اقدامات مخرب دولت ترامپ درروندِ معادله اتمی ایران که البته به طورمستقیم با معادله برجام ارتباطی نداشت، اقدام وی در گنجاندن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا در سال 2019 بود. در واقع، ترامپ با این اقدام خود، کار را برای دولتهای آتی آمریکا جهت احیای برجام و لغو تحریمهای به ویژه اقتصادی علیه کشورمان تا حد زیادی سخت و پر دست انداز کرد. دلیل اصلی این مساله نیز این است که با توجه به تحریمهای گسترده غرب و به ویژه آمریکا علیه کشورمان در سالهای اخیر، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک رکن مهم قدرت درکشورمان، مجبور به ورود به حوزه اقتصادی و پیشبردِ پروژههای سنگین اقتصادی شده است. در این چهارچوب، تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سوی آمریکا و گنجاندن آن در فهرست سازمانهای تروریستی این کشور (به نحوی غیرقانونی)، عملاً موجب میشود تا درصورت به نتیجه رسیدن مذاکرات وین و احیای برجام و در عین حال، عدم خارج کردن سپاه از فهرست مذکور، شرکتها و سرمایه گذاران بین المللی، تا حد زیادی از مراوده و تعامل اقتصادی با ایران به دلیل حضور سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فضای اقتصادی کشورمان هراس داشته باشند و از این مساله همچون دوران تحریم ایران، شدیداً دوری کنند. از این رو، گنجاندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سوی دولت ترامپ در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا، قرصی سمی بود که سعی داشت مانع از احیای برجام توسط دولتهای آتی آمریکا شود و اکنون نیز شاهدیم دولت بایدن با تاکید بر اینکه نام سپاه بایستی همچنان در فهرست مذکور بماند، عملاً در حال اشاره به این موضوع است که نمیخواهد در صورت تحقق سناریو لغو تحریمها علیه کشور (بر اثر احیا برجام)، ایران به نحوی مؤثر از مزایای اقتصادی این مساله در راستای منافع خود استفاده کند. از سوی دیگر واشنگتن و دولتهای غرب نمیخواهند به این بهانه، در آینده محدودسازی امتیازات ایران در قالب معادله برجام را به این راحتیها از دست دهند. مساله ای که موجب شده تا ایران نیز با تاکید بر ضرورت خارج شدن نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا، به این موضوع واکنش نشان دهد و در عین حال این پیام را به طرف آمریکایی برساند که تهران نمیخواهد این قرص سمی را ببلعد و در تله جدید آمریکا علیه خود گرفتار شود.
-
تاکید دولت آمریکا بر تداوم تحریم بانک مرکزی ایران
یکی دیگر از تحریمهایی که همواره دولت ترامپ بر آن تاکید داشت، ضرورت تشدید تحریمها علیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده است. در واقع، ترامپ سعی داشت از طریق شدیدتر کردن تحریمها علیه این نهاد مهم اقتصادی ایران، عملاً فضا را برای هرگونه فعالیت اقتصادی مؤثر کشورمان به ویژه در قالب مراودات بین المللی آن، محدود کند. این رویکرد به طور خاص از سوی دولت بایدن نیز پیگیری شده است. در این راستا حتی به تازگی مجلس سنای آمریکا طرحی غیرالزام آور را نیز به تصویب رسانده که در قالب آن بر ضرورت حفظ تحریمهای بانک مرکزی ایران تاکید شده است (در عین حال به دولت بایدن هشدار داده شده که مجوز خارج کردن نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا را هم ندارد). عجیب اینکه این طرح در مجلس سنایی تصویب شده که دموکراتها در آن اکثریت را دارند و عملاً این اقدام آنها نشان میدهد که جدای از مخالفتهای سرسختانه جمهوریخواهان نسبت به برجام و رد احیای برجام، حتی هم حزبیهای بایدن نیز از این مساله استقبال چندانی نمیکنند و بر آن هستند تا جای ممکن این روند را سختتر و غیرممکنتر کنند. مساله ای که موجب میشود تهران از خود بپرسد در شرایطی که آمریکا بنا ندارد تحریمها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بانک مرکزی کشورمان را لغو کند، اساساً در چهارچوب معادله احیای برجام قرار است چه تحریمهایی لغو شود؟ و آیا با وجود تداوم تحریمهای آمریکا علیه نهادهای مذکور، آیا اساساً ما میتوانیم از استفاده ایران از مزایای اقتصادی احیای توافق برجام صحبت کنیم؟