
چند توصیه اساسی برای کارکنان و کارفرمایان در باره دورکاری:
تعداد بازدید : 0
افزایش بهرهروی وقتی همه نیستند!
نویسنده : پریسا جمدی / گروه ترجمه
مختصات دورکاری تاحدی با کارکردن به شیوه حضوری متفاوت است. کسانی که میخواهند به افراد موفق و شایستهای در حوزه دورکاری بدل شوند، باید نظم و مقرراتی جدی برای خود در نظر بگیرند و متفاوتتر از شاغلان معمولی تلاش کنند تا در کارشان موفق شوند.
برای کارفرمایان و شرکتهای مختلف، جذب نیروهای دورکار بسیار سودآور است. هزینهها بهشکل درخور توجهی برای این دسته از دوستان کاهش پیدا میکند؛ چون دیگر لازم نیست هزینههای مکان را بپردازند و نیازهای افراد شرکت را تأمین کنند. علاوهبراین، امکان جذب نیرو از نقاط جغرافیایی مختلف هم فراهم میشود و دست کارفرما در استخدام بازتر خواهد بود؛ مثلاً اگر نیروهای کاری شرکتی از نقاط مختلف دنیا باشند، امکان اینکه همیشه کسانی برای پاسخگویی به مشتریان حاضر باشند، بهسادگی فراهم میشود.
نیروهای دورکار هم از مزایای این روش شغلی بینصیب نیستند. آنها میتوانند بدون وجود حواس پرتیهای رایج در محیط کار، به شغل خود رسیدگی و برنامهای منعطف برای کارکردن در طول روز طراحی کنند. ضمن اینکه دیگر نیاز نیست به محل کار رفتوآمد کنند و این یعنی هزینه تردد افراد کاهش پیدا میکند و استفادهنکردن از وسایل نقلیه هم در کاهش آلودگیهای محیطی، مثلاً آلودگی هوا، نقش دارد.
دورکاری معایبی هم دارد که نمیتوان از آنها چشم پوشید. درواقع، دورکاری روشی ایدئال برای گرداندن گروه کاری نیست. یکی از مشکلات عمدهای که بر سر راه این نوع از کارکردن وجود دارد، دشواری ارتباطات است. مهارتهای مدیریتی بسیار گستردهای لازم است تا بتوان نیروهای کاری را از نقاط مختلف کشور یا حتی دنیا باهم هماهنگ کرد.
اگر تعامل و ارتباطات گروهی که بهشکل دورکاری فعالیت میکنند، بهخوبی در جریان باشد، بسیاری از مشکلات حل میشود. مدیریت گروههای دورکار به مهارت فراوانی نیاز دارد. اگر مدیریت در این زمینه قوی باشد، تعامل میان کارمندان و سرپرستانشان افزایش مییابد.