
مهمترین سوالی که بادهای ناموافق از شرق میپرسند؛
تعداد بازدید : 0
فروپاشی افغانستان چرا با این سرعت؟!
نویسنده : سامان سفالگر / گروه سیاست
پیشرویهای پر سرعت طالبان در افغانستان و تسلط آن بر کابل پایتخت این کشور، نتیجه پنهانکاریهای حدوداً 20 ساله دولت آمریکا از حضور نظامیاش در افغانستان و واقعیتهای این کشور و همچنین پیامد مستقیم اختلاف و چنددستگیِ سیاسی-اجتماعی شدید حاکم بر افغانستان است.
به گزارش خبرنگار بینالملل «نسلفردا»، مدت زمان کمی پس از آغاز شدنِ فرآیند خروج نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان که در نتیجه مذاکرات صلح دولت آمریکا و طالبان در دوحه قطر عملیاتی شد، گروه طالبان پیشرویهای نظامیِ قابل توجهی را در خاک افغانستان آغاز کرد و در مدت زمان کمی (تنها ظرف یک هفته)، توانست کلیه مراکز ولایتی در این کشور را تصرف کند.
سرعت تحولات و پیشرویهای نظامی طالبان در افغانستان به حدی بالا بوده که حتی ارزیابیهای اطلاعاتی دولت آمریکا مبنی بر اینکه در صورت عقبنشینی این کشور از افغانستان، دولت کابل احتمالاً ظرف شش ماه سقوط خواهد کرد نیز کاملاً بیاعتبار شدند (نشریه «وال استریت ژورنال» در این رابطه اطلاعرسانی کرده بود) و این اتفاق در مدت زمانِ به مراتب کمتری به وقوع پیوست.
همه این اتفاقات در شرایطی در افغانستان روی میدهند که اساساً برتری طالبان بر ارتش ملی افغانستان و همچنین نیروهای امنیتی این کشور بر روی کاغذ، به هیچ عنوان محتمل نبود. بر اساس آمارها، ارتش ملی افغانستان قریب به 300 هزار نفر پرسنل نظامی در اختیار دارد. این ارتش از حمایت یک نیروی هوایی نه چندان پیشرفته و همچنین برخی یگانهای زرهی نیز برخوردار بوده است. جدای از اینها، ارتش ملی افغانستان توسط قدرتمندترین ائتلافهای نظامی جهان، آموزش نظامی دیده بود. در جبهه مقابل، گروه طالبان تنها از 75 هزار شبه نظامی که هیچگونه آموزش نظامی ندیده بودند و از هیچ نیروی هوایی یا یگان زرهی نیز برخوردار نبودند، تشکیل شده بود. از این رو، اساساً شکست ارتش ملی افغانستان از طالبان، چندان با دلیل و منطق سازگار نبوده و نیست.
با این حال، طالبان اخیراً به سرعت توانستند ولایات افغانستان را یکی پس از دیگری اشغال کنند و در نهایت کابل را نیز فتح کرده و ضمنِ مجبور کردن «اشرف غنی» رئیسجمهور افغانستان به خروج از این کشور، عملاً زمینه را برای استقرار دولت انتقالی...