طی هفتههای گذشته این طور به بیماران خاص القا شده بود که هیچ مشکلی برای تأمین «داروهای کاملاً وابسته به واردات» نیست؛ اما بعد از آنکه جامعه پزشکی نسبت به مشکلات و گرفتاریهای بیماران ناتوان از تهیه دارو در داروخانهها حساس شد برخی مسئولان تنظیم بازار دارو اعلام کردند توقف پروازهای بینالمللی تحت تأثیر کرونا عامل این مشکل است. اکنون درماندگی شرکتهای واردکننده دارو و تجهیزات پزشکی از دسترسی به ارز دولتی مشخص میکند اصل مشکل «نبود یا ندادن ارز ۴۲۰۰ تومانی برای وارادات اساسیترین کالا یعنی دارو و تجهیزات پزشکی» است و در این میان نیز کمبود انسولین به یکی از دغدغههای بیماران دیابتی تبدیل شده است.
عدم توان تأمین داروهای مورد نیاز دیابتیها
قطع دسترسی شرکتهای واردکننده «انسولین» به «دلار ۴۲۰۰» نفس دیابتیها را برای تأمین داروی روزانه خود از داروخانهها به شماره انداخت. عوامل رسمی واردکننده انسولین و تجهیزات تست قند خون بهدلیل ارز دولتی، توان تأمین داروهای مورد نیاز دیابتیها را از دست دادهاند. «۱+۵» مانع بزرگی در مسیر عرضه دارو و تجهیزات بیماران خاص قرار داده که ناتوانی در رفع آنها طی ماههای گذشته قفسه داروخانهها را خالی کرده و باعث دلهره و نگرانی بیماران شده است. حل این مشکل راهکار اقتصادی دارد. کاهش درآمد ارزی و تقلیل تخصیص ارز ۴۲۰۰ به عوامل واردات و عرضه «دارو و تجهیزات پزشکی موردنیاز بیماران خاص»، داروخانهها را با کمبود مواجه کرده و گروهی از بیماران را در وضعیت اضطراری قرار داده است. برخی شرکتهای واردکننده «دارو و تجهیزات حیاتی» مورد مصرف روزانه بیماران خاص اعلام کردند بیش از چهار ماه است که ارز دولتی برای واردات اقلام حیاتی بیماران به آنها تخصیص داده نشده و انبار آنها برای شارژ قفسه داروخانهها خالی شده است. بررسیها از آنچه واردکنندگان داروهای حیاتی را به بنبست تخصیص و دریافت ارز کشانده و باعث تهدید بیماران خاص شده است نشان میدهد: «۱+۵» مانع بزرگی در تأمین دارو و تجهیزات پزشکی و سلامتی است.
انسولین برای دیابتیهای نوع یک، حکم مایع تضمین حیات
افراد دیابتی -مبتلا به دیابت نوع یک- گروهی از جمعیت دچار «وضعیت اضطراری» هستند که از فروردین ماه تاکنون امکان تأمین «انسولین» و «نوار تست قند خون» را به دلیل نایاب شدن این دو نوع دارو و تجهیزات پزشکی در داروخانهها از دست دادهاند. هر چند از چند روز پیش وضعیت عرضه «انسولین» از حالت «نبود دارو» به «فروش محدود» در برخی از داروخانهها تغییر کرده اما این مدل تأمین «خوراک روزانه و حیاتی» بیماران دیابتی کاملاً پرخطر و تهدیدکننده سلامت و جان بیماران است. «انسولین» برای دیابتیهای نوع یک حکم «مایع تضمین حیات» را دارد. «نوار تست قند خون» نیز ابزار سنجش میزان قند خون و محاسبهگر میزان انسولین مورد نیاز است که فرد دیابتی قبل از مصرف (تزریق) انسولین ابتدا باید به کمک این نوار قند خون خود را سنجش کند.
تعداد انسولین مصرفی بیشتر از تعدادی است که داروخانهها در اختیار قرار میدهند
در این مدت مسئولان درمان با سهمیهبندی و توزیع هفتگی تلاش کردند تا نیاز بیماران را تأمین کنند اما بیماران نگرانیهایی درخصوص داروهای جایگزین و کم شدن سهمیه و غیره دارند؛ دغدغههای که با توجه به اهمیت انسولین در سبد دارویی بیماران قندی طبیعی است. «انسولین قلمی» جزو داروهای وارداتی بوده و به دلیل تحریم و یا تأخیر در واردات به دلیل کرونا سبب شده که بیماران در تهیه این دارو دچار مشکل شوند. با توجه به سهمیهبندیهای صورت گرفته بیماران بیان میکنند که تعداد انسولین مصرفی آنها به مراتب بیشتر از آن تعدادی است که داروخانهها در اختیار آنها قرار میدهند.
خط تولید انسولین در کشور راهاندازی شد
یکی از مسئولان معاون غذا و دارو در رابطه با وضعیت پیش آمده گفت: کمبود انسولین طی ماههای اخیر به دلیل تحریمها وجود داشت ولی اکنون وضعیت بهتر شده است. همه داروخانهها به یک اندازه انسولین ندارند زیرا برخیها تعداد بیمار بیشتری داشته و با توجه به آمار دارو توزیع شده است. در حال حاضر انسولین به وفور یافت نمیشود ولی نایاب هم نیست و کمیاب شده و در شهرستانهای مختلف موجود است. وی تأکید کرد: خط تولید انسولین در کشور راهاندازی شده و به زودی محصولات آن وارد بازار خواهد شد. صلبی با اشاره به سهمیهبندی صورت گرفته توضیح داد: اکنون به دلیل کمبود دارو به تعداد بیماران سهمیه نمیدهند بنابراین بیماران کمتر دارو دریافت میکنند. وی ادامه داد: به عنوان مثال یک بیمار که قبلاً پنج انسولین در ماه دریافت میکرد اکنون به دلیل اینکه توزیع هر ۱۵ روز یکبار است، نصف آن میزان را دریافت میکند و در مرحله بعد بقیه داروها را میتواند تهیه کند. صلبی تصریح کرد: اگر فرد مبتلا به دیابت نتوانست داروی مورد نیاز خود را تهیه کند میتواند با معاونت غذا و دارو و شماره ۱۹۰ تماس بگیرد تا راهنمایی شود که به کدام داروخانه مراجعه کند.