با شیوع ویروس کرونا و افزایش حساسیتها در شست و شوی دستها؛ مصرف آب به شکل قابل ملاحظهای در کشور افزایش یافته است و این موضوع به ویژه در مناطقی از کشور که به صورت طبیعی همواره با کمبود آب مواجه بودهاند، بیشتر حائز اهمیت است.خراسان جنوبی از جمله استانهایی است که به دلیل واقع شدن در منطقه خشک و حاشیه کویر با حوادث طبیعی از جمله خشکسالی مواجه است و مردم این خطه با آثار خشکسالی و کم آبی سالهاست که دست و پنجه و پنجه نرم میکنند.
وضعیت این استان در سالهای گذشته نیز به لحاظ منابع آبی بحرانی بوده است و بسیاری از روستاها به صورت سیار و با تانکر آبرسانی میشوند.در وضعیت فعلی که به واسطه بحران کرونا افزایش مصرف آب برای رعایت مسائل بهداشتی و فرار از این ویروس را شاهد هستیم باید نهایت توجه را در صرفهجویی از مصرف آب داشته باشیم تا با شکست کرونا شاهد بحرانی دیگر در این استان نباشیم.
۹۹ درصد مساحت خراسان جنوبی درگیر با خشکسالی
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی در گفتگو با مهر با بیان اینکه میانگین بارندگی در استان تا کنون ۱۲۳ میلیمتر بوده است، گفت: این میزان نسبت به سال گذشته ۲۸ درصد و نسبت به دوره بلند مدت ۳۴ درصد رشد داشته است.
علیرضا خندان رو با اشاره به خشکسالیهای چندین ساله در استان بیان کرد: علی رغم بارندگیهای نرمال طی سال گذشته، هنوز آسیبهای خشکسالیهای پیاپی گریبانگیر استان است.علی رغم بارندگیهای نرمال طی سال گذشته، هنوز آسیبهای خشکسالیهای پیاپی گریبانگیر استان است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی همچنین پیش از این در گفتگو با مهر اظهار داشت: طبق نظر کارشناسان هواشناسی طی سه سال اخیر رژیم بارشها در کشور تغییر پیدا کرده و بیشتر به صورت بارندگیهای رگباری شده است.وی بیان داشت: با وجود چند سال ترسالی بازهم دو دهه خشکسالی و کمبودهای تجمعی آبی در استان نه تنها جبران نمیشود بلکه شاهد افزایش خسارت بارندگیهای نیز هستیم.
به گفته وی به صورت میانگین در استان حدود ۱۳ سال متوالی و در مجموع ۲۰ سال متناوب خشکسالی داشتهایم که رخت بر بستن کامل خشکسالی از استان نیازمند همین تعداد ترسالی است.
خندان رو با بیان اینکه هنوز هم ۹۹ درصد مساحت استان درگیر با پدیده خشکسالی است، بیان کرد: در حال حاضر ۶۱ درصد مساحت استان درگیر خشکسالی بسیار شدید، ۲۳ درصد خشکسالی شدید، ۱۲ درصد خشکسالی متوسط و چهار درصد نیز درگیر با خشکسالی خفیف است.
افزایش ۲۳ درصدی مصرف آب در خراسان جنوبی با شیوع کرونا
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسانجنوبی اظهار کرد: میزان مصرف آب در اسفندماه ۹۸ نسبت به مدت مشابه در سال قبل از آن ۲۳ درصد و میزان مصرف آب در ایام نوروز ۹۹ نیز نسبت به مدت مشابه در نوروز ۹۸ حدود ۲ درصد افزایش داشته است.
حسین امامی با اشاره به اینکه یکی از دلایل افزایش مصرف آب به ویژه در اسفندماه شیوع کرونا و ضرورت رعایت نکات بهداشتی و شست و شوی دستها است، بیانکرد: با توجه به ضرورت شستوشوی مرتب دستها در طول روز به مدت ۲۰ ثانیه، باید هنگام استفاده از مایع دستشویی تا زمان آبکشی، شیر آب را بسته نگهداریم.وی عنوان کرد: صرفهجویی در مصرف آب به معنای مصرف نکردن نیست بلکه به معنای درست مصرف کردن از این نعمت الهی است که حیات کلیه انسانها و موجودات کره خاکی به آن وابسته است.صرفهجویی در مصرف آب به معنای مصرف نکردن نیست بلکه به معنای درست مصرف کردن از این نعمت الهی است تا در آینده با مشکل مواجه
نشویم.
وی بیان کرد: با توجه به شیوع کرونا ویروس و ضرورت مقابله و پیشگیری از انتقال آن، آب یکی از اساسیترین نیازها محسوب میشود.وی با تأکید بر اینکه رعایت همین نکات کوچک در مجموع موجب صرفهجویی در حجم زیادی از آب میشود، ادامهداد: بستن شیر آب در ۲۰ ثانیه زمان شستو شو باعث ۶ لیتر صرفهجویی در مصرف آب شرب میشود.