
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان و نظریهپرداز توسعه در نشست صمیمانه زنان فعال شهر اصفهان
تعداد بازدید : 3
در دنیای مدرن، تعصب مانع توسعه است
تعصب مانعِ توسعه است. باید روادار بود؛ باید پذیرفت که همه حق نزد من نیست، ما با هم حق هستیم؛ باید قانونمند بود تا دچار تنش نشویم؛ در دنیای مدرن عقل باید به جای عاطفه تصمیم بگیرد
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان و نظریهپرداز توسعه در نشست صمیمانه زنان فعال شهر اصفهان با عنوان «زنان و چشمانداز توسعه» گفت: شاید زنان آخرین فرصت این کشور باشند تا اگر خود را دریابند بتوانیم از این گذرگاه دشواری که در پیش داریم به سلامت عبور کنیم. محسن رنانی افزود: جوامع بشری به دو دسته مدرن و سنتی تقسیم میشوند؛ مدرن در اینجا به معنای توسعه یافته بودن نیست؛ یک جامعه سنتی ساختاری مکانیکی دارد یعنی اجزای آن به هم وابسته نیستند بلکه تنها کنار هم چیده شدهاند.
در جامعه مدرن ارتباط اجزای آن ارگانیک است؛اجزای آن همه با هم زنده هستند و کار میکنند چراکه در این جامعه تقسیم کار وجود دارد. به عنوان مثال اگر پتروشیمی در کشور کار نکند صدها کارخانه در کشورهای دیگر، مواد اولیه نخواهند داشت. رنانی تصریح کرد: در جامعه مدرن نمیتوان کشور را با درهای بسته اداره کرد پس باید سیاستهای آن به سمتی برود که با جهان آشتی باشد وگرنه راه توسعه را بسته
است. عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان اظهار کرد: برای تبدیل یک جامعه سنتی به مدرن دو تحول باید رخ دهد؛ یکی نوسازی و دیگری نوگرایی. نوسازی یک تحول طبیعی و ناخواسته و تدریجی است که هیچ مقاومتی در برابر آن صورت نمیگیرد؛ اما نوگرایی به تحول خُلقیات، افکار،رفتار و روحیات گفته میشود که به راحتی قابل تغییر نیست؛ درحقیقت نوسازی بدون نوگرایی مانند شخصی است که روی مبلمانی مدرن و جلوی بهترین و جدیدترین LCD مینشیند اما همچنان تخمه میشکند و غیبت میکند و به سنتهای غلط و آفتهای گذشته پایبند است.
تحول نوگرایی همواره با مقاومت روبهرو است
رنانی تاکید کرد: توسعه زمانی رخ میدهد که نوسازی و نوگرایی در کنار هم رشد کند. یعنی حتی اگر قرار است بخشی از سنتها را که خوب است زنده نگه داریم با نگاهی نو به آنها بنگریم؛برای مثال میتوان تاریخ و سنت عاشورا را زنده نگه داشت اما به جای مقتلخوانی، تاریخ زندگی و سبک زندگی امام حسین(ع) را بیان کرد. وی با بیان اینکه تحول نوگرایی همواره با مقاومت روبهروست و بخش اعظمی از این مقاومت از سوی زنان شکل میگیرد، گفت: البته در کنار زنان برخی خانوادهها و اشراف سنتی نیز با این تحول مقابله میکنند.
این نظریهپرداز توسعه با اشاره به اینکه نوگرایی باید آگاهانه انجام شود، افزود: این تحول بیشک هزینه دارد؛ بخشی از نوگرایی را کُنشگران مدنی و نخبگان رخ میدهند؛ دولتها برای این تحول از اجبار و تشویق استفاده میکنند و نخبگان و کنشگران و روشنفکران، آگاهیبخشی میکنند. رنانی با بیان اینکه جامعه ما تا گذار به مدرنیته راه زیادی دارد، تصریح کرد: رخ دادن توسعه به 6 ابزار نیاز دارد که به آنها سرمایه میگوییم؛ نخست سرمایه اقتصادی و دوم سرمایه انسانی که به دانش و فن نیاز دارد، ایران در چند سال اخیر در این دو زمینه بسیار خوب عمل کرده است.
وی خاطرنشان کرد: سوم، سرمایه سیاسی است یعنی افرادی که بتوانند در حوزه سیاست، تحول، تغییر، موج و مسیر ایجاد کنند؛ انرژی داشته باشند و با ایجاد همبستگی، کُنشگری کنند. رنانی گفت: چهارمین ابزار، سرمایه اجتماعی است؛ سرمایهای که از کنار هم بودن انسانها به دست میآید مانند اعتماد، همبستگی ملی و اجتماعی؛ مشارکت نیز یک سرمایه اجتماعی است. وی افزود: پنجمین ابزار سرمایه فرهنگی است؛ یعنی آنچه که ذهن، افکار و شخصیت ما را متحول میکند مانند حافظ یا برخی هنرمندان و نویسندگان ما؛ ایران در این زمینه به اندازه کافی سرمایه فرهنگی دارد.
این نظریهپرداز توسعه، ششمین ابزار را سرمایههای نمادین دانست و اظهار کرد: سرمایههای نمادین هر چیزی است که ما به آن افتخار میکنیم مانند «پل خواجو».
رنانی تصریح کرد: در دنیای مدرن، تعصب مانعِ توسعه است. باید روادار بود؛ باید پذیرفت که همه حق نزد من نیست، ما با هم حق هستیم؛ باید قانونمند بود تا دچار تنش نشویم؛ در دنیای مدرن عقل باید به جای عاطفه تصمیم بگیرد.
وی خاطرنشان ساخت: متاسفانه این روزها روشنفکران ما یا انگیزه و انرژی ندارند یا خطرپذیر نیستند یا مهارت گفتوگو و تعامل ندارند. عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان اظهار کرد: زنان قشری از جامعه هستند که میتوانند به خوبی در این 6 عرصه و سرمایه به صورت کنشگر عمل کنند؛ آنها تاکنون در عرصه سرمایه انسانی بسیار موفق عمل کردهاند.
رنانی با بیان اینکه امروز قطار توسعه ملی ما بدون راننده مانده است، گفت: زنان ما انگیزه، انرژی و موج جمعیتی کافی برای اثرگذاری در حوزههای توسعه را دارند.
وی تاکید کرد: امروز در دنیا فهمیدهاند که سه سال نخست زندگی، مهمترین دوره زندگی است که نباید از دست برود؛ برای همین مرخصی زایمان را سه ساله کردهاند. متاسفانه امروز تخریب کودک اتفاقی تلخ است که در بیشتر خانوادهها شاهد آن هستیم؛ زیرا برای پدر و مادر شدن هیچ گواهی سلامت و مهارتی از زوجین خواسته
نمیشود.
رنانی، با بیان اینکه در هر ثانیه هشت هزار سیلابس مغزی در کودک شکل میگیرد،گفت: مادر باید برای کودک خود بهترین شنونده باشد تا کودک شنونده بودن را در بزرگسالی بیاموزد.