
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در نشست خبری:
تعداد بازدید : 0
92درصد زنجانیها بیش از استاندارد نمک مصرف میکنند
نویسنده : صحرا رضایی
«براساس آمارهای ارائه شده مصرف نمک ۷.۴ درصد مردم زنجان در حد مجاز و این مصرف در بیش از ۹۲درصد مردم استان بیش از استاندارد حتی تا دو برابر نیاز بدن است.» معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی استان زنجان،ضمن اعلام این هشدار و با اشاره به اینکه میزان نمک مصرفی ۱۱.۹ درصد مردم کشور استاندارد است، افزود: ۸۸درصد اقشار مختلف مردم بیش از حد«نمک» استفاده میکنند. دکتر «محمدرضاصائینی» اضافه کرد: این در حالی است که مصرف نمک در استان نسبت به نرم کشوری بالاتر است و حتی بررسیها به صورت معناداری در میزان ابتلای بالا به سرطان معده که ۲درصد بالاتر از کشور است را نشان میدهد. این مسئول با اشاره به اینکه بیماریهای غیرواگیر مسئول بیش از ۷۶درصد بار بیماریهاست، ادامه داد: بیماریهای غیرواگیر اهمیت زیادی دارد؛ زیرا سالانه موجب مرگومیر تعداد زیادی از افراد میشود که عمدهترین دلیل مرگومیر ناشی از آنها به بیماریهای قلبیوعروقی، سرطان، بیماریهای تنفسی و دیابت اختصاص دارد. وی اظهار داشت: با اصلاح الگوی مصرف و افزایش تحرک بدنی میتوان از ۳۰درصد سرطانهای شایع و ۸۰درصد بیماریهای قلبی، سکتهها و دیابت نوع ۲ پیشگیری کرد. صائینی افزود: تغذیه ناکافی و کمبود دریافت ریزمغذیها عوارضی مانند گواتر و کمخونی به دنبال دارد و از طرفی کمبود پروتئین نیز منجر به کموزنی، لاغری و کوتاه قدی و تغذیه بیش از حد نیاز نیز منجر به چاقی و اضافه وزن و درنهایت ابتلا به بیماریهای غیرواگیر میشود. وی اضافه کرد: تنوع و تعادل، دو اصل مهم در تغذیه است که یک بشقاب غذای سالم باید شامل غلات کامل، پروتئین سالم، میوهها و سبزیجات و از همه مهمتر همراه با تحرک بدنی باشد. صائینی افزود: هدف از انتخاب غذای سالم تأمین مواد مغذی مورد نیاز در سبد غذایی خانوار متناسب با سبد درآمد خانوار، کاهش دریافت کالری بیش از نیاز، کاهش مصرف و حذف مواد مضر غذایی است. وی درخصوص وضعیت سرطانها در استان نیز گفت: در انواع سرطانها به جز معده، استان زنجان نسبت به نرم کشوری پایینتر است؛ ولی در بیماریهای تنفسی به دلیل مصرف بالای دخانیات و سیگار از نرم کشوری بالاتر هستیم.
رئیس دانشگاه علومپزشکی استان زنجان: افزایش ۵۴۰ تخت به بیمارستانها
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان گفت: ۵۴۰ تخت به تختهای بیمارستانی استان زنجان افزوده میشود.
«پرویز قزلباش» گفت: طرح توسعه بیمارستان ولیعصر(عج) شهر زنجان بیش از ۴۵درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه میشود. وی اظهار کرد: با اتمام این طرح برای بیش از دو هزار نفر فرصت شغلی ایجاد میشود و شاخص تخت بیمارستانی استان ارتقامییابد؛زیرا زنجان در این خصوص از میانگین کشوری پایینتر است. وی گفت: با اتمام این طرح ۵۴۰ تخت به تختهای بیمارستانی استان افزوده میشود و در ارتقای ارائه خدمات درمانی و بهداشتی مؤثر خواهد بود. قزلباش گفت: طرح توسعه بیمارستان ولیعصر(عج) شامل بخشهای درمانی، تجاری، اداری و مسکونی است و تعداد تختهای بیمارستانی ولیعصر(عج) زنجان به هزار تخت میرسد که تحقق این امر،تحول خوبی در نظام سلامت و ارائه خدمات درمانی به مردم ایجاد میکند. وی ابراز کرد: رویکرد دولت سلامتمحور است و تاکنون دانشگاه علوم پزشکی استان هم در ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به مردم عملکرد خوبی داشته است. وی بر لزوم اجتماعیسازی سلامت در جامعه تأکید کرد و گفت: در این رابطه باید از ظرفیت مؤسسات خیریه استفاده شود.
مصرف تریاک نقشی در کنترل دیابت ندارد
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: متاسفانه بیشتر مردم حتی پزشکان و کادر بهداشتی و درمانی بهرغم اطلاع از مضرات تغذیه ناسالم باز هم الگوی صحیح تغذیه را مراعات نمیکنند. صائینی، در نشست مطبوعاتی با موضوع پویش ملی مبارزه با سرطان و بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه، با بیان اینکه مطمئن شدن یعنی رسیدن به باوری که موجب تغییر رفتار میشود گفت: درمورد مواد غذایی مضر اطلاع داریم ولی باور نکردهایم؛ به همین خاطر با اجبار نمیشود مصرف فستفود و غذاهای ناسالم را محدود کرد. باید همه ما به این باور برسیم و آن را مطالبه کنیم. صائینی، با بیان اینکه طی سالهای قبل استعمال سیگار در فضاهای عمومی به راحتی بود؛ ولی کمکم تلاش شد فرهنگ ممنوعیت سیگار در مکانهای عمو می جا بیفتد،گفت: میتوانیم تلاش کنیم تا فرهنگ تغذیه صحیح در بین مردم جا بیفتد و به یک مطالبه تبدیل شود. وی اظهار کرد: ۸۰درصد بیماریهای قلبی و سکتهها و دیابت نوع ۲ با مصرف غذای ناسالم ارتباط دارد. وی افزود: ارتباط مستقیم مصرف نمک در سرطان معده و مصرف چای داغ در سرطان مری و عدم تحرک بدنی و اضافه وزن در همه سرطانها اثبات شده است. صائینی ضمن تشریح رتبهبندی ده عامل خطر در ایران، رژیم غذایی نامطلوب را نخستین عامل خطر نامید و پرفشاری خون،چاقی و تحرک ناکافی را عوامل بعدی در ابتلا به بیماریها نام برد. وی باورهای اشتباه درمورد تأثیر موادمخدر ازجمله تریاک در کنترل دیابت را رد کرد و گفت: به صورت علمی، تریاک و مشتقات آن در پایین آوردن قند خون و کنترل دیابت نقشی ندارد و بعضاً مزید بر علت هم میشود. وی سوءتغذیه را با کم دریافت کردن انرژی متفاوت دانست و گفت: در کشور موضوع دریافت کمِ انرژی مطرح نیست؛موضوع، درست نبودن تغذیه است؛ یعنی میزان مواد مفید و مناسب دریافت نمیکند. وی بر لزوم مصرف میوه و سبزی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان تاکید کرد. صائینی در مورد خامخواری و گیاهخواری نیز با تاکید بر دو اصل تعادل و تنوع در تغذیه گفت: همه مواد غذایی به اندازه باید مصرف شوند و هر چیزی در تعادلش خوب است. او درباره نان سنگگ نیز گفت: درمورد سنگگ میزان سبوسگیری آرد باید زیر ده باشد که تولید این آرد را در استان ممکن کردهایم؛ولی بر خیرعایت نمیکنند. وی افزود: رنگ سنگگ باید تیره باشد و پاشیدن سبوس روی سنگک ممنوع و مضر است. صائینی، از پایین آوردن سبوسگیری نان لواش از سال آینده خبر داد و گفت: پیشبینی میشود،در این مورد نیز مقاومت صورت بگیرد که مردم باید خودشان مطالبه گر باشند و از نانواییها نان سالم طلب کنند. وی شعار پویش ملی مبارزه با سرطان را «سرطان قابل پیشگیری و درمان است، با خود مراقبتی و امید» عنوان کرد و گفت: نقش اطرافیان و کادر درمان در پروراندن امید در بیماران سرطانی بسیار مؤثر است.