
وقتی تحریمها و FATF همه جوره دست ایران را میبندد
تعداد بازدید : 1
استُپ سیاسی روی داستان«استرا»
نویسنده : راحیل رحمانی
ترک ناگهانی ایران توسط «استراماچونی» سرمربی استقلال تنها یک موضوع ورزشی نبود. با روشن شدن ابعاد ماجرا، مشخص شد گره کار جایی است که مدتهاست «کور» شده و ماجرای استرا، تنها یک نمونه از مشکلاتی است که ایران در دوران تحریمهای بیسابقه و به موازات آن، تاییدنشدن FATF با آن دست و پنجه نرم میکند.
صحبت از «پولشویی» مطرح شده است. پرداخت دستمزد بازیکنان و مربیان خارجی فوتبال ایران از طریق مجاری بانکی به بنبست رسیده و تنها راه حل موجود یعنی پرداخت از طریق شخص سوم نیز مطابق قوانین کشورهای اروپایی مبنی بر مبارزه با پولشویی با سختگیریهای شدیدی مواجه شده است.
وکلای این سرمربی ایتالیایی اعلام کردهاند که واریز دستمزد این مربی از حسابی به غیر از حساب ارزی باشگاه استقلال، منجر به مسدود شدن حساب استراماچونی در ایتالیا شده است؛ به همین دلیل استراماچونی قادر به ادامه همکاری نیست.
البته این سختگیری در ایتالیا صورت گرفته است، ولی اهالی ورزش و آنهایی که ماجرای این مربی را دنبال میکنند و اتهامات وکلای او را شنیدند، درعین حال که متعجب شدند، بیتوجه از کنار موضوع گذشتند؛ زیرا موضوع پولشویی در ایران به علت عدم اجرای کنوانسیونهای جهانی برای مقابله با این پدیده، با سختگیری همراه نیست اما در کشورهای عضو این کنوانسیون بسیار سختگیرانه دنبال
میشود.
مسئله روشن است؛ به خاطر تحریمها، ایران قادر به انجام مبادلات بانکی نیست. بانکهای اروپایی هم متقابلاً نمیتوانند با ایران همکاری کنند. ایران مجبور به دور زدن تحریمهاست؛ همان کاری که سالهاست مشغول انجام آن است چون چاره دیگری ندارد. برای انتقال پول یا باید به سراغ صرافیهای داخل و خارج از کشور رفت یا انتقال از حساب شخصی افراد نامعلوم را انتخاب کرد. پولشویی البته مصداقهای مختلفی دارد که یکی از آنها مبهم بودن مبدأ و منشأ منبع پولی است که فعلاً همین مورد گریبان ایران را گرفته و در ماجرای سرمربی استقلال هم دردسرساز شده است.
اینکه این ماجرا چه ربطی به FATF دارد هم مشخص است؛ ایتالیا و بلژیک عضو FATF هستند، پرداختهای فدراسیون فوتبال و باشگاه استقلال با منشا نامعلوم به «ویلموتس» و «استراماچونی» از نگاه بانکهای اروپایی در زمره پولشویی تلقی و با آنها برخورد شده است. دقیقاً همان موضوعی که باعث بلوکه شدن حسابهای استراماچونی در ایتالیا شد. سرمربی تیم ملی هم قرار بود پولش را از همین روش دریافت کند که البته «ویلموتس» حاضر به کمک به ایران در دورزدن تحریمها نشد.
در نهایت سرنخ داستان سرمربی تیم ملی و باشگاه استقلال به تحریمها و قواعد FATF برمی گردد. هشدارهای چهرههایی را به یاد میآوریم که پیش از این بارها تاکید کردهاند نپیوستن به FATF چه مشکلاتی برای ایران بهوجود میآورد و چطور راه ارتباط اقتصادی ما با دنیا را میبندد و اگر درنهایت آن را نپذیریم سیستم بانکی ما قفل میشود.
در چنین شرایطی به نظر میرسد لوایح چهارگانه علناً از دستور کار مجمع تشخیص خارج شده و آن طور که برخی اعضای مجمع در روزهای گذشته مطرح کردهاند، نظر کلی نسبت به CFT و پالرمو «منفی» است و این نظر منفی که به نظر میرسد نظر نهایی هم هست، قبل از پایان آخرین اولتیماتوم کارگروه اقدام مالی به این کارگروه اعلام خواهد شد تا خیال همه راحت شود و همچنان ایران و کنگو تنها کشورهای جهان باشند که به FATF نپیوستهاند و در شرایطی که کشورمان تحت فشار شدیدترین و بی سابقه ترین تحریمها قرار دارد، با دست خودمان «خودتحریمی» هم به آن اضافه کرده باشیم.
ماجرای استراماچونی تنها یک نمود عینی از مشکلات فراوانی است که تحریمهای ظالمانه آمریکا بر سر ایران آورده است؛ هرچند این مربی اعلام کرده اگر مشکلش حل شود (پولش را بگیرد) ظرف 24 ساعت به ایران برمی گردد ولی همیشه پایان داستان «خوش» نیست و ممکن است از رهگذر همین تحریمهای سفت و سخت و نپیوستن به FATF چیزهایی ازدست بدهیم که دیگر برنگردد.