
بشار اسد با بحرانی جدید روبهرو است
تعداد بازدید : 2
ماهیگیری غربیها از آب گلآلود سوریه
نویسنده : مریم عمادی / گروه سیاست
حدود دو هفته است که اعتراضات در سوریه نسبت به وضعیت اقتصادی کشور آغاز شده است. بر اساس گزارشهای منابع خبری، معترضان سوری در مناطقی نظیر استان سویدا، استان درعا و همچنین مناطقی در حومه دمشق، دست به اعتراض و اعتصاب زدهاند و همین مسئله نگرانیهای را برای دولت بشار اسد به همراه آورده است.
نارضایتی مردم از شرایط وخیم اقتصادی در جامعه سوریه
سالها است جنگ داخلی سوریه را دچار فرسایشی سخت کرده است. بسیاری از زیرساختهای این کشور از بین رفته، صدها هزار نفر کشته شده، میلیونها نفر مهاجرت کرده و میلیونها نفر دیگر در داخل آوارهاند. نیز اکنون بشار اسد اخیراً تصمیم گرفت تا حقوق همه اقشار را دوبرابر کند. اما همزمان با این تصمیم که میتوانست نور امیدی در قلب سوریها باشد، خبر حذف یارانه انرژی هم از راه رسید. این خبر در سوریه که هنوز نتوانسته خود را از زیر آوار جنگ داخلی بیرون بکشد، مانند تیرخلاص علیه شهروندان محروم این کشور عملکرد. سازمان ملل میگوید ۱۵ میلیون نفر از جمعیت سوریه به کمک فوری نیاز دارند و از بین آنها ۱۲ میلیون نفر دچار ناامنی غذایی هستند. وضعیتی که میتواند حیات این جمعیت بزرگ را تهدید کند. برق در اغلب نقاط سوریه یک تا دو ساعت وجود دارد و بقیه ساعات شبانهروز در سکوت و تاریکی میگذرد. قیمت دلار در ماههای گذشته صعود شدیدی را تجربه کرده است در مقابل ارزش پوند سوریه در ماه جولای سال جاری میلادی، از هر ۶۵۳۲ پوند بهازای یک دلار آمریکا، به ۸۵۴۲ پوند بهازای هر دلار آمریکا سقوط کرد و البته که اکنون این رقم به بیش از ۱۳ هزار پوند کاهشیافته است. مسئلهای که سبب شده تا بسیاری از فعالان اقتصادی و مغازهداران در سوریه، به دلیل تحمیل سیلی از بیثباتیهای ارزی و قیمتی، مجبور به تعطیلی فروشگاهها و کسبوکار خود شوند.
سوریه پیش بهسوی جنگ داخلی
اعتراضات در شهر سویدا باعث تشدید نگرانی مقامات حکومت بشار شده است؛ چرا که نارضایتی از شرایط اقتصادی سوریه در شرایطی جرقه اعتراضات را در این کشور زده که شروع آن از همان نقاطی است که ۱۲ سال پیش رقم خورد و این کشور را به کام آشوب کشید. اکنون آنها نگراناند این اعتراضات مانند انبار باروت عمل کرده و به شهرها و مناطق ساحل مدیترانه گسترش یابد. در مقابل برخی دیگر از تحلیلگران میگویند باتوجهبه تضعیف شدید تروریستها در سوریه، سرکوب شدید مخالفان و ازبینرفتن صفوف ائتلاف بینالمللی ضد سوریه که در جریان بازگشت این کشور به اتحادیه عرب نمایان گشت، در سال 2023 سوریه به عقب رانده نخواهد شد. درست است که خصوصیت این شورشها، مشروعیت بالای آنها به دلیل اتکا به بحران اقتصادی (که البته مقصر آن نیز تحریمهای غرب است) اما این شورشها پراکنده است و همزمان از تعداد کم معترضان و بی سمتوسویی رنج میبرند. منتقدین در دشمنی با حکومت بشار اسد با یکدیگر همصدا نیستند. برخی از گروههای سیاسی معتقدند که بشار اسد باید برکنار شود؛ اما برخی دیگر معتقدند این اعتراضات باید در چارچوب اعتراض به وضعیت معیشتی و اقتصادی باقی بماند و صلحآمیز باشد؛ چراکه تجربه جنگ داخلی برای این گروهها این درس را در پی داشته که دستبردن به اسلحه در سوریه میتواند به ضرر همه طرفها و بهویژه مخالفان اسد تمام شود. ادامه در صفحه 2