
2 هدف دولت بایدن از توافق اخیر با ایران؛
تعداد بازدید : 2
هراس از ایران اتمی و ترس از باخت 2024
نویسنده : سامان سفالگر / گروه بین الملل
اخیراً مسائل مختلفی درمورد توافق ایران و آمریکا با میانجی گری طرف ثالث که در قالب آن، 5 زندانی آمریکایی در ایران آزاد و در نقطه مقابل، چند ایرانیِ زندانی در آمریکا و البته 6 میلیارد دلار از داراییهای بلوکه شده کشورمان در کره جنوبی آزاد شدند (البته که گفته شده این منابع مالی با اعمال محدودیتهایی در امر هزینهکرد مواجهند و از آنها فقط میتوان در زمینه تأمین نیازهای انساندوستانه استفاده کرد)، مطرح شده و همچنان میشود. دراین راستا، ناظران و تحلیلگران و همچنین جریانهای سیاسی و رسانهای مختلف هرکدام سعی درارائه چشماندازهای جدیدی در مورد واقعیت ماجرا دارند. با این همه، اینطور به نظرمیرسد که به طورخاص دولت بایدن از توافق با ایران 2 هدف عمده و اساسی را دنبال میکند.
اولاً، دولت بایدن سعی دارد با کسب توافقاتِ اینچنینی والبته بعضاً امتیازاتی که پیشتر نیز به ایران در قالب آزادسازی برخی از منابع مالی کشورمان در عراق داده، این سیگنال و پیام را برساند که به دنبال استقرار آرامش در روابط دوجانبه با تهران است. حال در این نقطه این سؤال اساسی مطرح میشود که چرا دولت بایدن باید این پیام را به ایران ارسال کند؟ در پاسخ میتوان گفت که دلیل این موضوع کاملاً روشن است: زیرا دولت بایدن شدیداً از پیشرفت بیشترِ برنامه اتمی ایران درهراس است و با توجه به اینکه هیچگونه ابزارموثری را نیزدردسترس خود برای متوقف کردن آن نمیبیند، سعی دراتخاذ رویکردهای محتاطانه در این رابطه دارد. در این منظومه، حصول توافقات کوچکتر با ایران میتواند بسیار راهگشا باشد. جدای از اینها نباید فراموش کرد که آمریکاییها با توجه به تضعیف دستِ منطقهای خود نیز سعی دارند از طریق تعامل با ایران، تا حدی از اقدامات احتمالی تهران و اعضای محور مقاومت علیه منافع منطقهای خود جلوگیری کنند.
دوم اینکه دولت بایدن شدیداً نسبت به انتخابات ریاست چمهوری سال 2024 آمریکا نگرانی دارد و دغدغهمند است. دراین چهارچوب، این دولت سعی دارد تا با انجام برخی اقدامات نظیرآزادسازی زندانیان آمریکایی محکوم درایران و یا تسهیل روند مذاکرات و تعاملات خود با تهران، به نوعی فضایی آرام را برای خودش از حیث سیاسی فراهم کند تا بتواند به نحو بهتری برانتخابات ریاست جمهوری سال 2024 آمریکا متمرکزشود. دراین میان فراموش نکنیم که توافق اخیر دولت بایدن با ایران دربحث آزادسازی برخی زندانیان دوتابعیتی محبوس در ایران، هم سعی داشت تا فشارافکارعمومی داخلی درآمریکا علیه دولت دولت بایدن و انفعالان درزمینه آزادسازی شهروندان آمریکاییِ زندانی در ایران را ساکت و آرام کند وهم برآن بود تا برگِ جدیدی را درمقابل حملات گسترده جمهوریخواهان علیه سیاست خارجی خاورمیانهای دولت بایدن رو کند. به هر حال، بایدن به خوبی میداند که کارنامه سیاست خارجی دولت وی در رابطه با منطقه خاورمیانه، به شدت انفعالی و ضعیف است واگروی نتواند برخی دستاوردها را برای خود تا قبل از انتخابات آمریکا ایجاد کند، تردیدی نیست که بایستی با آسیبها وخسارات جدی این موضوع رو به رو شود.