
نائب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی:
تعداد بازدید : 3
علت آسیبهای اجتماعی جیبهای خالی است
نویسنده : دریا وفایی / گروه پارلمانی
یک نوروز و سال نو دیگر در راه است و امسال نیز اگرچه حال و هوای بازار و خیابانها بوی عید میدهد اما به نظر میرسد صبوری و تاب آوری های میان فردی در جامعه به ویژه در بین عابران و رانندگان تاکسی و فروشندگان به مراتب کمتر از گذشته و ایام مشابه، شده است. حتی اگر شلوغی و ترددهای شب عید در سطح شهرها نیز همانند قبل باشد با این همه نوعی عصبانیت و اضطراب مضاعف را میتوان از تعاملات اجتماعی متوجه شد. به طور حتم عدم تحقق وعده وعیدهای سیاستمداران و سکان به دستانِ دولت دراین آشفتگیهای رفتاری بی تقصیر نیست. موضوعی که خیلی وقت است مورد توجه آسیب شناسان اجتماعی قرار گرفته و بارها درباره تبعات ناشی از آن هشدار دادهاند. دراین باره با کیومرث سرمدی نائب رئیس کمیسیون اجتماعی نیز به گفتگو نشستیم که درادامه میخوانید:
با توجه به شرایط تورمی بازار و نزدیک شدن به ایام نوروز و ماه رمضان و به هرحال خریدهایی که مرسوم و البته اغلب مورد نیاز است، پیش بینی کمیسیون اجتماعی مجلس از پیامدهای ناشی از فشارهای اقتصادی موجود در جامعه چیست؟
این یک واقعیت است که تیم اقتصادی دولت با ویژگیهایی که دارند درمدیریت و کنترل بخشی از مشکلات موجود واقعاً ناتوان و ضعیف هستند. باید بپذیریم که گرفتاریهای معیشتی و مسائل اقتصادی به طور قطع و یقین درهمه جوانب زندگی اثرمی گذارد از مسائل روحی روانی خانوادهها گرفته تا ارتباطات عاطفی بین آنها تا عصبانیتهای مردم در سطح جامعه و حتی ایجاد نارضایتی و اعتراضاتی که به اشکال مختلف بروز پیدا میکند، به ویژه درقشر کارگر و طبقهای از جامعه که درآمد آنچنانی ندارند. بدون شک ابعاد مختلف زندگی تحت الشعاع فقر و نداری قرار میگیرد. فقر برتمام ارکان زندگی سیاسی و اجتماعی مردم مؤثر است. تعارف نداریم که واضح بگوئیم، امسال وضعیت آسیبهای اجتماعی بسیار بدتر از سالهای قبل بود و اگر تدبیری مؤثر به کار نگیریم باید منتظر اتفاقات تأسف بار بیشتری دربین لایههای مختلف جامعه خصوصاً اقشار کم درآمد باشیم.
مشکلات معیشتی چه میزان در ایجاد دعواها و نزاعهای خیابانی مؤثر است؟
وقتی میزان افراد مبتلا به آسیبهای اجتماعی را به صورت آماری و دقیق بررسی میکنیم میبینیم که بخش بسیار کمی بین اقشاری است که به لحاظ درآمد و معیشت مشکلی ندارند. اما عمده مباحث اعتیاد، فرار از خانه، حاشیه نشینی، عدم تحمل یکدیگر، زدو خوردهای خیابانی، سرقتها و رفتارهای سوء دیگر همه و همه ناشی از جیبهای خالی است. پیامبر هم میگوید که وقتی فقر ایجاد شود کفر هم به دنبالش میآید و در دل کفر هرنوع آسیبی که فکرکنید وجود دارد.
به نظر میرسد بودجه سال آینده از، هرچه کوچکتر شدن سفرههای مردم خبر میدهد، شما به عنوان نماینده مردم چه هشداری دراین باره دارید؟
بارها درتذکرات مجلس گفتم و بازهم می گویم که «هشدار جدی به آقای رئیس جمهور میدهیم تا به عنوان کسی که وعدههای مختلفی در حوزه معیشت و سفره مردم دادند تا دیرتر نشده کاری تاثیرگذار انجام دهد». متاسفانه نه تنها قول و قرارهایشان با مردم را عملی نکردند بلکه فشارها هم چندین برابر شد. مشخصاً بازهم هشدار میدهیم که روی تیم اقتصادی و وزرا هرچه سریعتر تجدید نظر کنند. همچنین درنوع دیپلماسی و ارتباطات وزارت خارجه با سایر کشورها قطعاً باید تجدید نظر صورت بگیرد، تیم قوی و آگاه به مسائل جایگزین شود و بتوانند با حفظ خطوط قرمزی که داریم مناسبات کشورمان را با ممالک مختلف دنیا برقرار و حفظ کنند.
چه اندازه به این تذکرات و هشدارها اهمیت داده میشود؟ نتایجش کجاها ملموس است؟
معتقدم که اگر گوش شنوایی هم بوده اما توان و برنامه لازم را برای نیل آن اهداف نداشته و ندارند.
با توجه به ایجاد تنگناهای چند برابری برای مردم و به تبع آن زیادتر شدن انواع آسیبهای اجتماعی، آیا زمان آن فرا نرسیده که مانند ادوار گذشته برای رئیس دولت، استیضاحی صورت بگیرد؟
ببینید، نگاه مجلس این است که باید به صورت جدیتر از اهرمهای نظارتی استفاده شود. معتقدیم که دیگر از تذکر گذشته و باید سؤال و استیضاح از جناب رئیس جمهور انجام شود. معتقدم در این شرایط حتماً شخص آقای رئیسی باید پاسخگوی مطالبات نمایندگان باشند، یعنی نگاه قاطبه نمایندگان این است.