
آنچه کشور نیاز دارد ولی مغفول مانده است؛
تعداد بازدید : 0
سپاهی چکمه پوش و کارآمد در برابر تهدیدات بیولوژیک
نویسنده : کوروش هلاکویی اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه تهران
اینجانب در ۹ اسفند ۱۳۹۸، قاطعانه بر روی سربرگ انجمن علمی اپیدمیولوژیست های ایران، نامهای در خصوص انتشار ویروس کرونای جدید از طریق هوا به کمیته علمی کرونا با تاکید بر استفاده از ماسک، تهویه و تغییر دستورالعملها نوشتم، متاسفانه برخی از اپیدمیولوژیست ها و کسانی که امروز رسماً ادعای مشارکت در مهار کرونا را در کشور دارند، روزها به استناد اطلاعات نادرست "سازمان بهداشت جهانی" با اینجانب سر این موضوع جنگیدند، حتی این مطلب به جلسهای در دانشگاه علوم پزشکی تهران، در فروردین ۱۳۹۹، کشیده شد. البته این جلسه باعث خیر شد و در نتیجه پایههای تولید ماسک در کشور گذاشته شد.
اینجانب در سال 2008 با نماینده دوره آموزشی اپیدمیولوژی میدانی چین در لیون فرانسه در جریان بر گزاری نشست TEPHINET (شبکه برنامههای آموزشی اپیدمیولوژی و مداخلات بهداشت عمومی) ملاقات کردم، متوجه شدم که از سالهای قبل چین سپاه آموزش دیده اپیدمیولوژی میدانی را برای واکنش سریع در مقابل تهدیدات بیولوژیک ایجاد کرده است، همین سپاهی که در جریان اپیدمی کرونا در چین درخشیدند. تاکید مرکز کنترل و پیشگیری آمریکا و CDC اروپا برگزاری دورههای آموزشی اپیدمیولوژی میدانی به منظور ایجاد سپاهی منسجم متشکل از پزشکان و افسران بهداشتی برای واکنش سریع در برابر مخاطرات بیولوژیک مانند اپیدمیهای آنفلوآنزا، ابولا، سارس و شاید کرونا ویروس جدید بود که تا آن زمان، درحدود 100 کشور دنیا از جمله چین، ایجاد شده بود.
در سالهای گذشته دوره آموزشی اپیدمیولوژی میدانی در ایران با خون دل به صورت دورههای کوتاه مدت از سال 2008 با تأیید سازمان جهانی بهداشت و به پیشنهاد و پشتیبانی مرکز کنترل بیماریهای ایران و به دنبال آن MPH اپیدمیولوژی میدانی با پشتیبانی مرکز اروپایی کنترل بیماریها و سازمان جهانی بهداشت، برای چنین روزهایی در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران راه اندازی شد. متاسفانه مرکز کنترل بیماریهای ایران (ستاد وزارت بهداشت) با گذشت زمان حمایتهای لازم را با سرمایه گذاری در یک مجموعه دیگر بر روی طاعون، که اولویت زمان نبود و نیست، بعمل آوردند و از این امر مهم غافل شدند و به سبک مراقبتهای سنتی و چه بسا ناکارآ تا به امروز ادامه دادهاند، چرا؟
هنوز امید است وزارت بهداشت در جهت احیای دورههای آموزشی کوتاه مدت اپیدمیولوژی میدانی برای کارشناسان مرتبط در نظام سلامت و تقویت برگزاری دوره MPH زمینه اپیدمیولوژی میدانی به منظور تشکیل سپاهی چکمه پوش و کارا برای مقابله با تهدیدات بیولوژیک در سطح کشور که بتوانند مانند چین و سایر کشورهای مشابه برای چنین روزهایی، اقدام عاجل و آگاهانه بعمل آورند، دستور لازم صادر فرمایند.
نکته آخر اینکه، متاسفانه سازمان بهداشت جهانی خودش چهره خودش را مخدوش کرده و میکند. لطماتی که به دلیل تأخیر و تغییر تصمیمات این سازمان، بر بشریت در جریان پاندمی کووید-19 وارد شده است قابل جبران نیست. بعضیها اینجانب را نصیحت کردند و فرمودند برای حفظ موقعیت خود بهتر است این حرفها را نزنید. متاسفانه در اینجا و شاید در دنیا، همه موضع گیریها بر پایه منافع شخصی تنظیم شده است تا خیرخواهی عامه.