
هفته قبل و در سالروز تلخترین روزهای تاریخ بورس تهران؛
تعداد بازدید : 0
روند بورس بی ثبات بود
نویسنده : رضا اخلاق پور / کارشناس بورس و بازار سرمایه
آخرین روز معاملاتی هفته پیش، مصادف با سالروز یکی از تلخترین روزهای تاریخ بورس ایران بود. این روز، سالروزآغاز شدیدترین افت شاخص بورس تهران در سال 1399 بود. سقوطی که تبعات منفی آن هنوز هم بر پیکره خسته بورس تهران سنگینی میکند.
یکی از این تبعات، بی اعتمادی مردم به بورس است. بی اعتمادی مردم به حدی زیاد است که حتی اخبار مثبت و تأثیر گذار بر بورس نیز اثری کوتاه مدت و مقطعی بر شاخص کل بازار دارد.
ریزشی که باعث بی اعتمادی شد
بورس تهران هنوز هم از برخی ضربات این واقعه – ریزش تاریخی شاخص در مردادماه 1399- بهبود نیافته است. افت شدیدی که در ابتدا بهدنبال اختلاف بین دو وزارتخانه نفت و امور اقتصادی و دارایی بر سر نحوه فروش صندوق قابل معامله پالایش یکم در دولت دوازدهم - مردادماه 1399- شروع شد و درادامه؛ اتخاذ برخی تصمیمات غیرکارشناسی، سیاستگذاریهای غلط مانند قیمتگذاریهای دستوری بر صنایع مختلف و وعده و وعیدهایی که تاکنون عملی نشده است مانند افزایش دامنه نوسان قیمت تا سقف مثبت و منفی 10 درصد، باعث تشدید بیاعتمادی مردم به بورس و افزایش سرعت خروج نقدینگیها از بازارسهام شده است.
ارزش معاملات خرد کمی بهبود یافت
در هفته گذشته؛ مجموع ارزش معاملات خرد-اشخاص حقیقی- به بیش از ۷ هزار میلیارد تومان رسید؛ به بیان دیگر، ارزش معاملات خرد روزانه به طور میانگین برابر با ۲ هزار و ۳۴۵ میلیارد تومان بود. این رقم هرچند نسبت به هفته پیش از آن بهبود یافته است؛ اما به نظر میرسد تا زمانی که ارزش معاملات خرد به میانگین سال ۱۴۰۱ یعنی حدود ۵ هزار میلیارد تومان نرسد، بازگشت جدی بازار دور از انتظار است.
بورس به کف سطوح حمایتی رسیده است
بررسی شاخص کل در تایم فریم هفتگی، نشان میدهد که این شاخص به حمایت معتبر میانگین متحرک ۵۰ دورهای واکنش نشان داده است. موضوعی که یک حمایت قوی را در محدوده یک میلیون و چهارصد هزار واحد ایجاد کردهاست؛ بنابراین تا زمانی که میانگین متحرک ۲۵ دورهای به زیر میانگین متحرک ۵۰ دورهای نفوذ نکند، به نظر نمیرسد ریزش شدید شاخص محتمل باشد؛ اما اگر شاخص کل به دلیل افزایش ریسکهای سیستماتیک به روند نزولی خود ادامه دهد، افت بیشترشاخص باعث تبدیل شدن سطوح فعلی حمایت به مقاومت میشود که میتواند باعث ریزش بیشتر قیمتها و شاخصهای بورس شود.
سایه سنگین برجام بر بازار سرمایه
هفته گذشته در حالی به پایان رسید که بورس تهران تحت تأثیر اخبار مربوط به برجام قرار داشت. به طوری که با انتشار هر خبری در خصوص برجام، جریان عرضه و تقاضا تغییر میکرد؛ روندی که نشان میدهد بازار در شرایط بلاتکیفی به سر میبرد. طبیعی است در این شرایط نمیتوان انتظار شکل گیری یک روند مشخص را از بازار سرمایه
داشت.
اخبار تعیین کننده روند بازار در هفته جاری
اخبار دوروز پایانی هفته گذشته، نقش تعیین کنندهای درروند بازارسرمایه دارد. نتیجه مذاکرات هستهای و انتشار آمار تورم ماهانه آمریکا، دو موضوعی است که تا حدود زیادی روند این هفته بازار سهام را مشخص میکنند. در صورتی که موضع رسمی ایران در خصوص متن پیشنهادی اروپا مثبت باشد، پیش بینی میشود صنایع ریالی همچون بانکیها، خودروییها وحمل و نقل در هفته جاری با افزایش تقاضا روبرو شوند؛ ودرنقطه مقابل، سهام صنایع صادرتمحور و دلاری بازار با افزایش فشار عرضه و افت قیمت روبرو خواهند شد.
از سوی دیگر، در آخرین روزهای هفته گذشته، نرخ تورم ماه آمریکا اعلام شد. اداره آمار آمریکا، نرخ تورم ماه ژوییه (تیرماه) این کشور را نسبت به مدت مشابه سال قبل – ژوبیه 2021- 8.5 درصد اعلام کرد که این رقم کمتر از پیشبینی کارشناسان بود. کارشناسان انتظار داشتند که نرخ تورم ماه قبل آمریکا،8.7 درصد اعلام شود. این در حالی است که نرخ تورم ماه ژوئن آمریکا (دو ماه قبلتر) ۹.۱ درصد اعلام شده بود که بالاترین نرخ در ۴۰ سال گذشته محسوب میشود. این یعنی سرعت رشد تورم در آمریکا نسبت به ماه قبل، کاهش محسوسی داشته است و از شدت افزایشی آن کاسته شده است.
پس از انتشار این گزارش، شاخص دلار کاهش یافت، زیرا با افت نرخ تورم، بانک مرکزی آمریکا - فدرال رزرو- دیگر مجبور نیست نرخهای بهره بانکی را با سرعت، بالا ببرد تا تورم راکنترل کند. از سوی دیگر، کاهش نرخ تورم نشان میدهد که اقتصاد جهان در مسیر درست حرکت میکند و از ریسک رکود اقتصادی تا حدودی کاسته شده است. این موضوع میتواند باعث افزایش قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی شود و بر قیمت سهام شرکتهای کامودیتی محور در بورس نیز اثر مثبت بگذارد.