
دهمین کنفرانس بازنگریان پی تی در نیوریورک آغاز به کار کرد؛
تعداد بازدید : 1
جهان در یک قدمی نابودی هستهای
نویسنده : مریم عمادی / گروه سیاست
دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای (ان پی تی) سازمان ملل سرانجام پس از تعویقهای مکرر روز دوشنبه در محل مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک آغاز به کار کرد. این اجلاس طی دو سال اخیر به دلیل همه گیری بیماری کرونا به تأخیر افتاده بود و اکنون همزمان با جنگ اوکراین آغاز به کار کرده است. دبیر کل سازمان ملل متحد درسخنرانی به مناسبت آغاز نشست کشورهای عضو «انپیتی» نسبت به وقوع یک نبرد هستهای در جهان هشدار داد و تاکید کرد که جهان تنها یک اشتباه محاسباتی تا نابودی هستهای فاصله دارد.
-
تیغ تند انتقادات در نشست علیه ایران
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سخنرانی در نشست کنفرانس عدم اشاعه سلاح هستهای از لزوم دسترسی بیشتر به تاسیسات ایران سخن گفت. وی تاکید کرد عدم پیشرفت در راستی آزمایی ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران پیامدهایی بر چشم انداز امنیت منطقه خواهد داشت. گروسی درحالی این این سخنان را بیان کرد که ایران تاکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد علاوه براین، بازرسان آژانس تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای ایران به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند. در کنار بیانات گروسی، کشورهای آمریکا، فرانسه و انگلیس در این نشست ادعاهای خود درباره برنامه هستهای صلح آمیز ایران و مذاکرات رفع تحریمها را تکرار کردند. بر اساس بیانیهای که وزارت خارجه آمریکا با عنوان بیانیه مشترک از این کشورها منتشر کرد، ادعا شد: «ما متعهد به رسیدگی به بحرانهای اشاعه تسلیحات در تمام جهان هستیم. … ما بار دیگر تاکید میکنیم که ایران هرگز نباید سلاح هستهای تولید کند». همچنین سه کشور غربی بار دیگر توپ تعویق در ازسرگیری مذاکرات رفع تحریمی را به زمین ایران انداختند و ابراز تأسف کردند که علیرغم تلاشهای دیپلماتیک فشرده، ایران هنوز از فرصت احیای اجرای کامل برجام استفاده نکرده است و از ایران درخواست کردند تا، «به اجرای کامل برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل بازگرد و فوراً با آژانس در رفع سؤالات مرتبط با مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده احتمالی طبق توافقات پادمانی مورد نیازان پی تی همکاری کند.» این اظهارات درحالی است که هشت دور مذاکرات فشرده میان نمایندگان ایران و گروه ۱+۴ در وین، به مرحلهای رسید که اکنون موفقیت و یا شکست گفتوگوها صرفاً به تصمیمات سیاسی آمریکا به عنوان مقصر وضع موجود بستگی دارد. اگر واشنگتن تصمیمات لازمی را که به آن آگاه است اتخاذ کند میتوان چند موضوع باقیمانده را حل کرد و ظرف چند روز به توافق نهایی رسید.
-
خروج از NPT؛ بهترین راهکار برای ایران
با توجه به وضعیت کنونی مذاکرات هستهای وین که به بن بست رسیده و شکل گیری موج فشار علیه جمهوری اسلامی که یک سر آن فرار آمریکا از لغو تحریمها، متوقف کردن مذاکرات و تلاش برای تحمیل شرایط فرابرجامی است و یک سر آن