
گفتوگو با «عمو قناد»، برنامهساز مورد علاقه کودکان:
تعداد بازدید : 5
باورهای کودکانه کودکان را جدی بگیریم
نویسنده : دریا قدرتیپور / گروه فرهنگ و هنر
ادامه از صفحه یک:
است و باید جدی گرفته شود، اظهار داشت: کار کودکانه نیاز به سادهنویسی دارد. کودکان هنوز به دنیای بزرگترها وارد نشدهاند و باورهایشان ساده است به همین خاطر باید از بزرگانه نوشتن پرهیز کرد.
وی ادامه داد: حرکت، تصویر و کلام در فیلمهای کودک باید به نوعی باشد که همراه با هم برای سن کودک مناسب باشد و ما اکنون در این زمینه در جایگاهی که باید نیستیم.
قناد تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از فیلمهایی که با نام کودک تولید میشود به شکل کودکانه نیست و مرز بین دنیای کودکانه و بزرگترها کمرنگ شده است.
این کارگردان با اشاره به مشکلات سینمای کودک اظهار داشت: مشکلاتی همچون کمبود بودجه و... در این حوزه وجود دارد و به همین خاطر نتوانستهایم در حد و اندازههای استعدادهای بسیار خوبی که داریم پیش برویم. واقعاً گروههای شهرستانی زیبا کار میکنند و باید به این نکته توجه کنیم که همه امکانات نباید به تهران اختصاص یابد. قناد گفت: این جشنواره سیوچهارمین دوره را طی میکند و پشت همه این دوران تلاشهای بسیاری بوده که باید از بانیان و برگزارکنندگان همه این دورهها تشکر کرد و میتوان گفت؛ همه بخشهای جشنواره در جای خود به خوبی پیش رفته است.
وی یادآور شد: از مدیران و مسئولان خواستارم کودکان را کودک نبینند زیرا همین کودکان در آینده در جشنوارههای فجر، سینما و تلویزیون حضور خواهند داشت. باید جایگاه کودکان را جدی بگیریم.
قناد با اعلام اینکه سینمای کودک و نوجوان همانند سایر گونههای سینمایی از زمانی دچار رکود و شکست شد که فیلمسازان و مدیران به سمت تجاریسازی رفتند، گفت: توجه به گیشه و تجارت در فرهنگ و تقلیدهای کورکورانه بدون توجه به امیال و نیازهای کودکان و نوجوانان ایرانی باعث تولید انبوه فیلمهایی شد که مخاطبان کودک و خانوادههایشان با آنها ارتباط برقرار نکردند و از سینما گریزان شدند.
این کارگردان با اشاره به جشنواره فیلم کودک و نوجوان گفت: «به نظرم جشنواره کودک و نوجوان که بینالمللی و باسابقه است و حتی قبل از جشنواره فجر به صورت بینالمللی کارش را شروع کرده دارای هویت است و تلاش شده تا این جشنواره در طول سالها به خوبی برگزار شود و بیحاشیه و بدون هیچ هدف مشخصی که بر پایه و اساس فیلمها لطمه بزند نبوده است».
او افزود: «جشنواره فجر دچار فضایی شبیه شو شده است اما جشنواره کودک جایگاهش را حفظ کرده به نظر من جشنواره کودک تابهحال خوب عمل کرده و حتی برگزاری جشنواره به صورت نیمه مجازی اتفاق بسیار خوبی است زیرا ما نمیدانیم که ویروس کرونا تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و باید خودمان را با شرایط فعلی وفق بدهیم».
قناد گفت: اگر اقلیت بسیار کوچک کودکان آموزش دیده برای ورود به دنیای بازیگری را کنار بگذاریم، عمده کودکانی که در دهههای گذشته در سینما و فیلمهای سینمایی درخشیدهاند (چه در سینمای جهان و چه در سینمای ایران) نابازیگرانی بودهاند که تمام قدرت خویش را از استعدادها و پتانسیلهای ذاتیشان گرفتهاند؛ پتانسیلهایی که البته فیلمساز هم غالباً در تشخیص و بالفعل ساختن آن نقش موثری داشته است.
او ادامه داد: برگزاری جشنواره بینالمللی کودکان و نوجوانان به این گروه سنی اجازه ورود به فضا و محیط جشنواره را میدهد تا بتوانند از فیلمهای متناسب و باکیفیت بهره ببرند. نحوه برگزاری جشنواره بینالمللی کودکان و نوجوانان در اصفهان نیز زبانزد بوده و عملکرد حرفهای باعث شده شأن و جایگاه شهر اصفهان و جشنواره حفظ شود.
این کارگردان با بیان اینکه تماشای فیلم خوب میتواند تأثیرگذار و مشوق باشد، اظهار کرد: کودکان و خردسالان که آیندهسازان کشور هستند با حضور در جشنواره از حسن دیدن فیلم خوب، باکیفیت و فاخر، برقراری ارتباط نزدیک با عوامل فیلمها بهرهمند میشوند و نیز همجواری سینماها با اماکن تاریخی و بستر زایندهرود امکان درک تاریخ، فرهنگ و هنر و خاطرهسازی در ذهن آنان را فراهم میکند.