
شکست، بخش جداییناپذیر اکوسیستم استارتآپی است؛
تعداد بازدید : 2
درصدهای دقیق و مهم برای کسب و کارهای نوپا
نویسنده : پریسا جمدی / گروه ترجمه
شکست، بخش جداییناپذیر و دردناک اکوسیستم استارتآپی است. هیچکس شکست را دوست ندارد و برای موفقیت و پیشرفت نقشه میکشد نه برای شکست. در ادامه مقاله به مهمترین دلایل شکست استارتآپها پرداخته میشود تا به این سرنوشت دچار نشوید. سریعتر پیش بروید و زودتر با شکست مواجه شوید. این دو مؤلفه مانند طلسمی جدانشدنی هستند که در دفتر هر استارتآپی دیده میشود و نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا نیز به همین منوال است. در دنیای استارتآپها، هر شکستی به منزله یک فرصت یادگیری در نظر گرفته میشود و در بهترین حالت ممکن است حتی جزو افتخارات بنیانگذار نیز محسوب شود. در این حالت شکست به یک امر طبیعی تبدیل شده است.
اما با تمامی جنبههای خوب و مثبتی که در شکست مطرح میشود، واقعیت این است که شکست خوردن همواره حس بدی دارد. هیچکس برای شکست برنامهریزی نمیکند اما با این حال اکثر استارتآپها با شکست مواجه میشوند.
طبق بررسی Statistic Brain در ایالات متحده بر روی کسب و کارهای استارتآپی (در اینجا به طور کلی منظور شرکتهای جدیدالتأسیس است)، تقریباً تمام شرکتهای جدید یک دور شکست میخورند! 50% آنها پس از 5 سال و 70% آنها پس از 10 سال. دادههای این بررسی نشان میدهند که در ایالات متحده 46% از شرکتها به دلیل «بیکفایتی» شکست خوردهاند. این دسته، دلایل بسیاری از جمله «قیمتگذاری احساسی»، «نداشتن تجربه در ضبط و ربط صحیح امور» یا حتی «عدم پرداخت مالیات» را شامل میشود. دلیل شکست 30% دیگر، «تجربه نامتعادل یا عدم تجربه مدیریتی» است و 11% آخر نیز به دلیل «نداشتن تجربه مرتبط با کالا یا خدمات» شکست خوردهاند.
درست است که نرخ شکست شرکتهای تازه تأسیس به طور کلی بالاست، اما در استارتآپها احتمال شکست به طور اجتنابناپذیری بالاتر است. درصد معمول شکست در تمام استارتآپها 90% ذکر شده است، اما مطالعه انجام شده توسط «شیخارقوش» مدرس ارشد دانشگاه هاروارد نشان داده است که این درصد مقداری پایینتر و حدود 75% است و شاید بتوان درصد واقعی را بین این دو عدد در نظر گرفت. با تمام این تفاسیر، رقم نهایی بسیار بالاست. اما چرا اینطور است؟ چرا استارتآپها شکست میخورند؟ همه، داستانهایی در مورد شکست استارتآپها شنیدهایم اما در این مقاله نگاهی به یک مطالعه واقعی در این زمینه میپردازیم. در CB Insights، تعداد 101 استارتآپ مورد تجزیه و تحلیل قرار داده شد تا بتوان معمولترین علل شکست آنها را مشخص کند. در این مطالعه به کارها و نکاتی پرداخته شده است که بنیانگذاران این استارتآپها از ابتدا تا مرحله قبل از شکست انجام دادهاند.
با توجه به یافتههای این مطالعه، 13 عامل از دلایل اصلی شکست استارتآپها هستند و در کنار آن نیز داستانهایی از استارتآپهای مختلف آمده تا شاید بتواند به دیگر بنیانگذاران در مسیر کسب موفقیت در کسب و کار خود کمک کند. هر کدام از این 13 دلیل با یک درصد مشخص شدهاند که نشاندهنده میزان تأثیر هر کدام از آنها در شکست یک استارتآپ است.
1 - در نظر نگرفتن بازار (42%)
عمدهترین دلیل عدم موفقیت استارتآپها ساختن محصول یا ارائه خدمتی است که بازار فعلی ابداً به آن نیازی ندارد. تناسب محصول و بازار موضوع بسیار ضروری است. فرض کنید که استارتآپی، بدون در نظر گرفتن اینکه آیا بازار هدف از قبل راه حلی برای مشکل خود در نظر گرفته است و اینکه آیا دیگران با تولید سایر محصولات با چنین مشکلی مواجه نخواهند شد، آیا در حال حاضر محصولات بهتری در بازار موجود است یا نه و آیا بازار فعلی در هیچ کجای دنیا آمادگی چنین محصولی را دارد یا نه، برای رفع یک مشکل یا نیاز اقدام به تولید کند. محصول تولید شده است، اما نه بازاری برای عرضه هست و نه نیازی که بتواند بر طرف کند، سرانجام آن جز شکست چه چیزی میتواند باشد؟
2 - اتمام بودجه (29%)
عامل بزرگ بعدی؛ قبل از اینکه بتوانید به هدف برسید، پولتان تمام میشود! حتی شرکتهای خوش شانسی که با تأمین بودجه مناسب کارشان را شروع میکنند، ممکن است در میانه راه با کمبود بودجه مواجه شوند و شاید کار به جایی برسد که نتوانند حتی هزینه اجاره فضای کارشان را برای ماه آینده پرداخت کنند.
3 - نداشتن تیم مناسب (23%)
اعتقادی کلیشهای در دنیای استارتآپی وجود دارد که میگوید: استارتآپ مانند بچه است و شریک کاریتان همسر شماست! همچون بسیاری از کلیشههای دیگر، نکات حقیقی زیادی در آن نهفته است. تیم شما میتواند باعث موفقیت یا شکست استارتآپتان شود، همانطور که 23% از استارتآپهای شکست خورده کاملاً به این حقیقت واقف هستند.
4 - رقابت بالا (19%)
فرقی نمیکند یکی از بزرگترین شرکتهای رقیب شما را ببلعد یا شرکتهای کوچکتر....