
آیا ایران به جمع کشورهای بزرگ نیروگاههای بادی پیوست؟
تعداد بازدید : 2
انرژی بادی فرصت بی نظیر سرمایه گذاری
خوشبختانه کشورمان سرشار از منابع انرژی تجدیدپذیر و تجدید ناپذیر است به طوری که موقعیت جغرافیایی کشورمان باعث شده که منبع بسیار بزرگی از انرژیهای خورشیدی و بادی در آن قرار بگیرد. یکی از این انرژیهای تجدیدپذیر، استفاده از باد برای تولید ۲۲۲۳ برق است. توربینهایی که در برخی از شهرهای کشور مشاهده کردهاید. به طور کلی انرژی باد امروز در بسیاری از نقاط کشور در دسترس است و میتواند از نظر اقتصادی نیز به صرفه باشد، در سالهای گذشته فراوانی برای استفاده از انرژی باد به کار رفته و تولید انرژی از باد با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته در ابعاد مختلف ضروری است. خوشبختانه کشورمان با توجه به وجود برخی از بادها در برخی نقاط مختلف طراحی توربینهای بادی میتواند بستر مناسبی در جهت انرژیهای بادی ارزشمند باشد آمارها نشان میدهد سهم کشورمان از توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اکنون 2 درصد ظرفیت نیروگاههای نصب شده در برخی از کشورها است و انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰ ظرفیت این نیروگاهها به ۲۰ درصد ظرفیت تولید برق این کشور برسد. با انجام مطالعات اقتصادی هزینههای تمام شده و قیمت واقعی برق و انرژی درکشور، صرفه جویی در مصرف سوختهای فسیلی (۰.۱۴ مترمکعب گازطبیعی و یا ۰.۳ لیتر سوخت مایع به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی تولید شده، لحاظ نمودن هزینههای زیست محیطی (معادل ۳۰۰۰ ریال به ازای هرکیلووات ساعت)، هزینههای اجتماعی و نیز یارانه پنهان در مصرف حاملهای انرژی و مابه التفاوت ارزش نفت و گاز مصرف شده در داخل کشور (مجموع یارانه پنهان برای بنزین، نفتگاز (گازوئیل)، CNG و سوخت هوایی مصرفی در بخش حملونقل در سال ۱۳۹۸ حدود ۲۳۲ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. براساس قیمت مرجع و وجوهی که از مصرف کنندگان دریافت میشود از دیگر مواردی است که در مطالعات اقتصادی از دلایل رویکرد و به صرفه بودن توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور است.
ظرفیت ۵۷ هزار مگاواتی انرژیهای تجدیدپذیر در کشور
در این باره جعفر محمدنژاد سخنگوی سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران، گفت: در حال حاضرمیزان تولیدبرق از انرژیهای تجدیدپذیر به بیش از ۵۷ هزار مگاوات رسیده و این درحالی استکه ظرفیت تولید برق در کشور ۸۰ هزارمگاوات را نشان میدهد، سهم انرژیهای نو وتجدیدپذیر کمی بیش از یک درصد است. او در ادامه در خصوص گامهای برداشته شده برای افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در کشور افزود: طبق برنامه ریزیهای صورت گرفته در برنامه ششم توسعه برای انرزیهای تجدید پذیر مورد توجه قرار گرفته است به طوری که توسعه آنها از سوی بخش خصوصی است. سخنگوی سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران ادامه داد: در حال حاضر انرژیهای تجدیدپذیر توسعه خوبی در دنیا پیدا کرده و در این شرایط در ایران تاکنون ۸۶۰ مگاوات برق از طریق نیروگاههای تجدید پذیر تولید شده که این میزان کمتر از یک درصد کل ظرفیت برق ایران است.
سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تأمین انرژی کشور چقدر است؟
سخنگوی ساتبا بیان کرد: هم اکنون در ایران عمده انرژی مورد استفاده، از سوختهای فسیلی تأمین میشود خوشبختانه اقدامات مثبتی که در سالهای اخیر با ساخت سدهای متعدد و اتمام پروژهی نیروگاه هستهای بوشهر انجام گرفت، باعث افزایش سهم انرژی هستهای و انرژی برقابی در سبد انرژی کشور شد. محمدنژاد افزود: با توجه به اینکه کشورمان گرم و خشک است و تولید برق از نیروگاههای آبی منبع پایداری برای تأمین انرژی به حساب نمیآید. از طرفی هم اکنون به دلیل زیان بسیار انرژی هستهای به محیط زیست، ساخت نیروگاههای هستهای در اروپا متوقف شده و سرمایه گذاریهای کلانی روی انرژی خورشیدی صورت گرفته است.
افزایش ظرفیتهای نصب شده (توربینهای بادی) در کشور
به طور کلی انرژی بادی به عنوان یک منبع مهم تولید نیرو در سراسر جهان تبدیل شده و ظرفیت جهانی آن در یکی دو سال اخیر به بیش از ۶۰۰ گیگاوات رسید. ایجاد ظرفیت نیروی بادی جدید سال به سال و منطقه به منطقه متفاوت است به عنوان نمونه اروپا شاهد کاهش ۳۲ درصدی ظرفیت نیروی بادی در سال ۲۰۱۸ در مقایسه با سال ۲۰۱۷ بود. در این باره محمد ساتکین رئیس سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری برق ایران، ظرفیت انرژی بادی شرق کشور در منطقه سیستان و بلوچستان در سال ۸۳ انجام شده و میدان بادی مشترکی با کشور افغانستان شناسایی شد.