
همزمان با اصرار آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران عنوان شد؛
تعداد بازدید : 2
اعلام آمادگی روسها برای فروش «اس 400» به ایران!
نویسنده : سعیده اسکندری
کمتر از دو هفته دیگر تا پایان مدت زمان مربوط به تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران فرصت باقی مانده است و در چنین شرایطی که اصرار آمریکا برای تمدید این تحریمها در شورای امنیت با بنبست مواجه شده است، ادعای مربوط به سفیر روسیه خطاب به ایران مبنی بر تمایل دولت روسیه در زمینه فروش سامانه دفاع هوایی اس 400 به ایران واکنشهای بسیاری را از سوی مقامات غربی برانگیخته است.
به گزارش «نسلفردا»، لوان جاگاریان سفیر روسیه در ایران به تازگی در یکی از موضعگیریهایش به صورت علنی گفته است، کشور روسیه هیچ مشکلی برای فروش تسلیحات پیشرفته به ایران، همزمان با لغو تحریمهای تسلیحاتی این کشور ندارد و مقامات روس، صرفاً در این زمینه منتظر انقضای تحریمهای تسلیحاتی ج.آ.آ هستند.
اظهارات رسمی سفیر روسیه در حالی مطرح میشود که دونالد ترامپ در ماههای گذشته بارها و بارها تمام توان خود را به کار برد تا بتواند در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل اعضای این شورا را با خود برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران همسو کند. با این حال این اقدام امکانپذیر نشد و کشورهایی همانند روسیه و چین از همان ابتدا عدم تمایل خود را برای اجرای مجدد این تحریمهای علیه ایران عنوان کردند و در نهایت 13 کشور از 15 کشور عضو مانع اجرای برنامههای ضد ایرانی ترامپ شدند.
اکنون ماجرای فروش سامانه اس 400 روسی به عنوان یکی از پیشرفتهترین سامانههای دفاع هوایی، میتواند به عنوان برگ برندهای برای ایران در برابر سیاستهای فشار آمریکا تلقی شود. در توضیح قابلیتهای اس 400 اینطور آمده است که این سامانه نظامی مدل پیشرفته سامانه اس 300 بوده و از چندین رادار و موشک قدرتمند برخوردار است. علاوه بر این، چندی پیش نشریه آمریکایی «آرمی تکنولوژی» در باب ویژگیهای این سامانه عنوان کرده بود که توانایی هدف قرار دادن هر نوع حمله هوایی را از سوی هواپیما، پهپاد، موشکهای کروز و بالستیک دارد و میتواند در یک لحظه 36 حمله هوایی را دفع کند.
با وجود اینکه درخواست ایران برای دریافت سامانه اس 400 در سال 2019 از سوی پوتین رئیسجمهور روسیه لغو شده بود، اما این بار روسیه بیشتر از هر زمان دیگری برای فراهم آوردن بسترهای لازم جهت همکاری با ایران به واسطه فروش این سامانه به ایران تمایل پیدا کرده است. در همین راستا سفیر روسیه در رابطه با بیان موضع مقامات سیاسی کشورش برای آغاز تعاملات تسلیحاتی با ایران گفته است: «روسیه در فروش تسلیحات به ایران به هیچ عنوان هراسی از تهدیدهای دولت آمریکا ندارد و تردید درخواستهای تسلیحاتی نظام جمهوری اسلامی ایران را بررسی میکند».
در مقابل مواضع اتخاذ شده از سوی روسیه مبنی بر حمایت از ایران در برابر فشارهای غیرقانونی آمریکا پس از پایان یافتن بازه زمانی تحریمهای تسلیحاتی، بسیاری از خبرگزاریها و رسانههای خارجی حامی غرب در تلاش هستند تا با ایجاد جنگ روانی گسترده، خطرات مربوط به همکاری مجدد تسلیحاتی با ایران از سوی کشورهای مختلف را یادآور شوند و به این واسطه ضمن اعمال فشار به کشورهای حامی ایران در این بحث همانند روسیه و چین، همچنان محدودیتهای اعمال شده علیه ایران را حفظ کنند.
برجستهسازی و بزرگنمایی بیش از حد تهدیدآمیز بودن تقویت تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران برای صلح و امنیت بینالمللی، القای ضرورت اجماعسازی بینالمللی علیه مراودات تسلیحاتی ایران در عرصه بینالمللی، تلاش برای بازسازی و ایجاد تصویری منفعتطلب از روسیه در رابطه با سیاست خارجی این کشور در قبال جمهوری اسلامی به همراه نام بردن از ایران به عنوان کشوری که همواره مخل صلح و امنیت بینالمللی بوده و توسعه ظرفیتهای تسلیحاتیاش میتواند نظم و ثبات در میان کشورهای منطقه خاورمیانه را به خطر بیندازد، همه و همه از جمله سناریوهایی است که این رسانهها و شبکههای حامی منافع غرب برای تخریب بیشتر وجهه جمهوری اسلامی ایران در هفتههای منتهی به پایان تحریمها در نظرگرفتهاند و در صدد اجرای آن هستند.
بدیهی است در چنین شرایطی حفظ حمایتهای علنی کشور قدرتمندی همچون روسیه میتواند زمینه از بین رفتن کامل تحریمهای تسلیحاتی ایران را همزمان با فرا رسیدن تاریخ 18 اکتبر بیش از پیش فراهم آورد. این در حالی است که پیشتر دولت آمریکا از شورای امنیت درخواست کرده بود که به مأموریت اصلی خود که همان حراست از صلح و امنیت بینالمللی است عمل کند و اجازه ندهد که تحریمهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی لغو شوند.
جدا از تمام موارد مربوط به اختلافات میان آمریکا و روسیه بر سر ایران، در صورت تحقق پیدا کردن همکاریهای جدید امنیتی و تسلیحاتی میان ایران و روسیه، این توافق میتواند به عنوان برگ برندهای از اختیارات رئیسجمهور بعدی آمریکا برای فراهم آوردن شرایط مربوط به مذاکره با ایران تحت تأثیر سیاستهای فشار حداکثری بکاهد و قدرت مانور مقامات جمهوری اسلامی ایران را نیز برای دریافت امتیازات هرچه بیشتر از آمریکا افزایش دهد.