با شیوع ویروس کرونا در ایران، ماسک، ژل ضدعفونی کننده و حتی دستمال مرطوب به کالای اول بازار ایران تبدیل شدهاند. یک بررسی ساده نشان میدهد اقبال به فروشگاههای اینترنتی برای خرید ماسک طی روزهای اخیر تا چه میزان بالا رفته است. سایتهایی چون دیوار و شیپور و... پر است از آگهی فروش ماسک در انواع مختلف با «قیمتهای توافقی» و البته سایتهای اینترنتی فروش کالا چون دیجیکالا نیز «ناموجود بودن» این کالا را اعلام کردهاند. به گزارش خبر آنلاین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پرشکی سقف قیمت ماسک برای مصرف کننده را ۴۱۰۰ تومان اعلام کرده است و با اشاره بر اینکه تولیدکنندگان داخلی روزانه یک و نیم میلیون ماسک تولید میکنند بر تامین نیاز داخلی تاکید کرده است، اما داستان در بازار به گونه ای دیگر رقم میخورد. ماسکهای ساده حتی تا قیمت ۱۵ هزار تومان فروخته میشود و بسیاری از داروخانهها تاکید دارند موجودی ماسکشان تمام شده و فردا ماسک جدید برای عرضه خواهند آورد. جوسازی در خصوص میزان ابتلا به کرونا در فضای مجازی و انتشار «فیک نیوزها» از یک سو و داغ کردن بازار «ماسک» برای بهرهگیری از موقعیت ایجاد شده از سوی دیگر سبب شده است بازار خرید و فروش ماسک در موقعیتی عجیب قرار گیرد. موقعیتی که بیش از پیش نشان میدهد تهی شدن فرهنگ تجارت از اخلاق تا چه میزان میتواند امنیت روانی شهروندان را در معرض خطر قرار دهد. قیمت ماسکهای سادهای که پیش از این بین ۳ تا ۵ هزار تومان در بستههای یک تا سه عددی به فروش میرسید حالا به ۱۵ تا بیست هزار تومان در اغلب مناطق تهران رسیده است. در عین حال ماسکهای فیلتردار بسته به نوع ماسک به قیمتهایی بین ۱۲ تا ۳۰ هزار تومان فروخته میشود. برخی سودجویان نیز در این میان با انتشار آگهیهای «فیک» در صدند امنیت روانی افکار عمومی را نشانه بگیرند و فضا را ملتهب کنند از این رو با انتشار آگهیهایی مبنی بر فروش ماسک فیلتردار به قیمت صد هزار تومان، زمینه را برای دست به دست شدن تصویر این آگهی فراهم آوردهاند. به گفته یک متصدی داروخانه ماسکهای فیلترداری که پیش از این، حتی پس از اعلام شیوع کرونا در چین به قیمت ۶ هزار تومان رسیده بود، در حال حاضر به قیمت ۳۰ هزار تومان فروخته میشود. وی دلیل این اتفاق را افزایش قابل توجه قیمتها در عمده فروشیها از یک سو و امتناع بسیاری از عمدهفروشان از عرضه کالایشان میداند. از سوی دیگر ژلهای شستشوی دست که پیشتر به قیمت ۸ تا ۱۰ هزار تومان فروخته میشد حالا در صورت موجود بودن به ۱۵ الی بیست هزار تومان رسیده است. دستمال مرطوب کالای دیگری است که داروخانهها از افزایش قیمت آن خبر میدهند.
با گرانفروشان ماسک برخورد قضایی میشود
هرچند که با انتشار اخبار شیوع کروناویروس جدید در چین و سایر کشورها، بازار ماسک و ژل ضدعفونی دست در ایران نیز دچار التهاب شد و برخی از کمبود این اقلام در داروخانهها صحبت کردند، اما ادارهکل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو اعلام کرد که به هیچ عنوان در کشور کمبود ماسک وجود ندارد و با گرانفروشان ماسک هم برخورد قضایی انجام خواهد شد. چندی پیش هم در همین راستا، مودت همایی، سرپرست اداره نظارت و بازرسی ادارهکل تجهیزات و ملزومات پزشکی گفت: در حال حاضر هیچگونه کمبودی در حوزه ماسک وجود ندارد و به اندازه کافی ماسک داریم. جلساتی با تولیدکنندگان ماسک در کشور برگزار شد و آنها توجیه شدند. از آن ها خواستیم که با تمام ظرفیتشان نسبت به تولید ماسک، اقدام کنند که مشکلی ایجاد نشود.وی تاکید کرد: در عین حال تا اطلاع ثانوی خروج و صادرات ماسک از کشور، بدون مجوز وزارت بهداشت ممنوع است، اما با اعلام خبر ورود کروناویروس جدید به ایران از سوی وزارت بهداشت در روز چهارشنبه ۳۰ بهمنماه، مجددا بازار ماسک ملتهب شد. به طوری که گزارشهای مردمی و پیگیری ها از داروخانهها حاکی از این است که نهتنها ماسک، بلکه ژل ضدعفونی کننده دست هم در برخی داروخانهها نایاب شده و اگر هم پیدا شود، باید آن را به قیمتی گزاف تهیه کرد؛ به طوری که ماسکی که پیش از این ۵۰۰۰ تومان عرضه میشد، حالا در برخی مراکز حتی تا ۳۵۰۰۰ تومان عرضه میشود. البته اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو در ابلاغیهای در این زمینه ضمن تاکید بر پیگیری تخلفات از طریق بازرسیها، اعلام کرد که احتکار و گرانفروشی ماسک اخلال در نظام اقتصادی و سلامت کشور بوده و طبق قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور پیگیرد قانونی دارد. در عین حال وزارت بهداشت از مردم خواسته تا در صورت مشاهده این تخلفات با سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت تماس گرفته و تخلف را گزارش دهند تا مورد پیگیری قرار گیرد.
آمادگی تعزیرات برای برخورد با گرانفروشی ماسک
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی از آمادگی این سازمان برای رسیدگی به گرانفروشی ماسک و دستکش یکبار مصرف در پی شیوع ویروس کرونا خبر داد. سیدیاسر رایگانی سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی در مورد گرانفروشی ماسک و دستکش یکبار مصرف توسط برخی سودجویان گفت: سازمان تعزیرات حکومتی در این زمینه آماده رسیدگی و برخورد با تخلفات است و هموطنان میتوانند شکایات خود را از طریق سامانه تلفنی ۱۳۵ یا تارنمای t135.ir به این سازمان اعلام کنند.