
پیگیری پرسشی مهم از یک مجسمهساز
تعداد بازدید : 0
چرا به ساخت مجسمه خبرنگارها تمایل ندارند؟
اگرچه علم ارتباطات درایران سابقهای چندان طولانی ندارد، اما مطبوعات و روزنامهنگاری درایران آنقدر پیشینه داشتهاند که طی این سالها بتوان ساخت یک المان شهری مناسب یا سردیسی از چهرههای تاثیرگذار در حوزه خبر و ارتباطات را انتظار داشت. دراین سالها حتی مجسمه دکتر«معتمدنژاد» که از او به عنوان «پدر علم ارتباطات» یاد میشود، با کیفیت درخوراین شخصیت بزرگ عرصه رسانه، ساخته نشد. این تندیس پس از مرگش در دفتر او دردانشگاه علامه طباطبایی نگهداری میشود و مسلماً کمتر کسی تاکنون با این مجسمه برخورد داشته است. البته درشهرهایی مثل ایلام یا سنندج در مقطعی برای نصب المان خبرنگار،تلاشهایی شد وصدالبته که چندسالی است شهرداری به مناسبت روزخبرنگاربنرهایی را درنزدیکی ساختمان رسانهها، برای تقدیراز تلاشهای خبرنگاران نصب میکند؛ ولی ساخت سردیسی از چهرههای تاثیرگذار عالم خبر و رسانه یا حداقل «محمود صارمی» که روز خبرنگار به یاد او نامگذاری شده است، در کنار نصب المانی شهری به احترام خبرنگار، تاکنون آنطورکه بایدوشاید مورد توجه قرار نگرفته است. در همین راستا خبرنگار ایسنا با «هادی عربنرمی» که در پروژههای مختلف مجسمهسازی شهری شرکت داشته و یکی از اعضای انجمن مجسمهسازان ایران است، تماس گرفت و پرسید که آیا تا به حال نشان یا سردیس خاصی برای خبرنگاران ساخته شده است و اگر نه، علت چیست؟
او میگوید: ساخت المان شهری برای خبرنگاران باید به سفارش سازمان زیباسازی شهری یا شهرداری صورت بگیرد و معمولاً خود سازمانهای دولتی و انجمنهای مربوطه باید آن را پیگیری کنند. تاجاییکه به خاطر دارم بیشتر از چهار سال پیش تعدادی مجسمه برنزی از خبرنگاران شهید ساخته شده است. به من نیز پیشنهاد ساخت یکی از مجسمهها داده شد؛ ولی چون در آن زمان شرایط سفارش دادن غیرحرفهای بود، قبول نکردم. البته به یاد ندارم که در آن زمان از کدام خبرنگاران مجسمه ساخته و در کجا نصب شد؛ ولی تا به حال ندیدهام المانی برای «خبرنگار» ساخته شود.
از عربنرمی سؤال میکنیم که چرا ساخت المانی برای «خبرنگار» دغدغه هنرمندان نبوده است؟
اوچنین پاسخ میدهد: این گونه موضوعات کلی هستند؛ یک هنرمند دغدغههای وسیعتری دارد که آنها را ترجیح دهد و شاید اصلاً به چنین موضوعی توجه نکند. اینکه یک هنرمند بخواهد هر بار به یک صنف بپردازد، کار وقتگیری است. موضوعات مهمتری برای هنرمندان وجود دارد که بخواهند به آن بپردازند؛ از طرفی اگر مثلاً مجسمهای برای خبرنگاران ساخته شود، ممکن است صنف پزشکان یا نویسندگان بگویند چرا برای ما ساخته نشده است؟ در کل موضوعاتی برای هنرمندان قابل توجهتر است که شامل تمام اقشار جامعه و بدون محدودیت زمان و مکان باشد. عربنرمی، با بیان اینکه مجسمههایی در فضای شهری کار میشوند که حکومت نسبت به ساخت آنها مایل باشد، اضافه میکند: گمان نمیکنم در ایران رغبت خاصی برای ساخت المان یا مجسمه شهری برای صنفی مانند «خبرنگار» وجود داشته باشد؛ زیرا حضور مجسمه در فضای شهری دو حالت دارد؛ یا برای تزئین شهر است که ممکن است به سراغ مشاهیری بروند که معنای خاصی برای حکومت ندارد و تنها در فرهنگ مردم اثرگذار بودهاند؛ یا اینکه بخواهند با مجسمه هدف خاصی را به مردم القا کنند که این امر در گذشته بیشتر دیده میشده است؛ زیرا درحالحاضر رسانهها قدرت بالاتری پیدا کردهاند و میتوان توسط آنها تبلیغات مورد نظر حاکمیت را انجام داد و مجسمه، این کارکرد خود را از دست داده است.