
«یقهسفید»ها بازارسیاه متادون را درقبضه دارند
تعداد بازدید : 4
نشت متادون
کد رهگیری جهت رصد بهتر داروهای مخدر ایجاد میشود
کارشناس اداره مواد و داروهای تحتکنترل سازمان غذا و دارو، ضمن تشریح جزئیات و چگونگی عرضه داروهای ترک اعتیاد در داروخانهها، درعینحال درباره وضعیت قاچاق و نشت داروهایی چون «متادون» به بازار نیز توضیح داد.
دکتر علی بیرامی، درباره نحوه توزیع داروهای مخدر دربین جمعیت هدف، گفت: درحالحاضر داروهای مخدر به صورت متمرکز از طریق دانشگاههای علوم پزشکی به مراکز ترک اعتیاد ارائه میشود. در سازمان غذا و دارو، برنامهای برای ایجاد کد رهگیری جهت رصد بهتر داروهای مخدر داریم که براساس آن روی داروهای مخدری که تولید میشوند، کد رهگیری نصب میشود که مختص آن داروست. در این زمینه زیرساختهای لازم در سازمان غذا و دارو فراهم شده است؛ اما متاسفانه در شرکتهای توزیع داروهای مخدر، هنوز زیرساختهای مربوط به کد رهگیری وجود ندارد. بر همین اساس درحالحاضر نمیتوانیم رهگیری را بهطورکامل انجام دهیم.
وضعیت «ردیابی اصالت» و «رهگیری» داروهای ترک اعتیاد
به گزارش ایسنا، بیرامی با بیان اینکه برچسب اصالت روی همه داروهای مخدر وجود دارد و مردم میتوانند با پیامک کردن کد اصالت دارو به شمارهای که روی آن درج شده است، از اصالت دارو مطمئن شوند، افزود: برای ایجاد کد رهگیری داروهای ترک اعتیاد نیز جلساتی را با شرکتهای توزیع برگزار کردهایم. آنها برای این اقدام به سختافزارهایی در سیستم توزیعشان نیاز دارند تا بتوانند این اقدام را انجام دهند. البته فعلا داروهای مخدر یا ترکاعتیاد، از مبدا تازمانیکه به مصرفکننده نهایی برسد، در سامانهای که مرتبط با سامانه HIX است، رصد میشوند. بیرامی، با بیان اینکه در نظر داریم در این حوزه قدرت نظارتی دانشگاههای علوم پزشکی و معاونتهای غذا و دارو را افزایش دهیم، افزود: بر همین اساس یکی از برنامههای ما این است که در هر منطقه چند داروخانه را بهعنوان داروخانه منتخب که استانداردهای لازم را جهت توزیع داروهای مخدر اعم از انبار مناسب و... دارند، تعیین کنیم و مراکز ترک اعتیاد به جای اینکه بسته خدمتی دارو را از دانشگاه علوم پزشکی دریافت کنند، آن را از داروخانه منتخب منطقه خود بگیرند.
اجرای آزمایشی عرضه داروهای مخدر در داروخانههای ۵ شهر
کارشناس اداره مواد و داروهای تحت کنترل سازمان غذا و دارو، با بیان اینکه در این زمینه هماهنگیهای لازم را با کمیته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام دادهایم، اظهار کرد: پنج شهر را برای انجام پایلوت این برنامه در نظر گرفتهایم.
وی افزود: درحالحاضر این برنامه در استان «قم» به صورت صددرصد انجام میشود و دو داروخانه خصوصی، دارو را به مراکز ترک اعتیاد ارائه میدهند. همچنین این اقدام به صورت ناقص و فقط برای بیماران صعبالعلاج در «کرمان» هم انجام میشود و در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در منطقه یک شهرداری نیز در حال بررسی و انتخاب داروخانههایی هستیم که ارزشیابی آنها بالا باشد و استانداردها و ضوابط مورد نظر ما را مورد توجه قرار دهند.
قاچاق داروهای مخدر وی، درباره میزان قاچاق داروهای مخدر نیز گفت: آمار دقیقی از قاچاق داروهای مخدر در دست نداریم؛ البته بعضا درباره نشت «متادونم صحبت میشود و این نشت میتواند از همه جا اعم از مراکز ترک اعتیاد یا از سوی تولیدکنندگان متادون اتفاق افتد. از طرفی متاسفانه با توجه به اختلاف قیمتی که در زمینه داروهای ترک اعتیاد وجود دارد، این داروها به صورت زیرپلهای، غیرمجاز و تقلبی هم تولید میشوند.
«یقهسفید»هایی که از بازارسیاه متادون میخرند
دکتر بیرامی، با بیان اینکه مراکز ترک اعتیاد، داروهای مخدری را بین بیماران توزیع میکنند که از دانشگاهها دریافت کردهاند، بنابراین این داروها اصالت دارند، گفت: نگرانی ما بابت افرادی است که اصطلاحا به آنها «یقه سفید» میگوییم؛ آنان افرادی هستند که میخواهند داروی مخدری مانند متادون مورد نیازشان را مستقیما از بازار سیاه تهیه کنند و به مراکز ترک اعتیاد مراجعه نمیکنند. باید توجه کرد که در این موارد، امکان تقلبی بودن دارو وجود دارد. درحالحاضر حدود ۷۳۰۰ مرکز ترک اعتیاد در کشور داریم که از دانشگاههای علومپزشکی دارو دریافت میکنند.